"Poporul irakian are dreptul să trăiască în pace, are dreptul să redescopere demnitatea care îi aparține", a spus Papa Francisc în audiența generală, reamintind de "vizita sa istorică" în Irak, așa cum a definit-o el însuși, potrivit ANSA.

Papa FranciscFoto: Vatican Media-CPP-IPA / Shutterstock Editorial / Profimedia

"Rădăcinile sale religioase și culturale sunt milenare: Mesopotamia este leagănul civilizației; Bagdadul a fost un oraș de importanță primară de-a lungul istoriei, care a găzduit secole întregi cea mai bogată bibliotecă din lume. Ce a distrus-o? Războiul. Întotdeauna, războiul este monstrul care, odată cu schimbarea epocilor, se transformă și continuă să devoreze umanitatea. Dar răspunsul la război nu este un alt război, răspunsul la arme nu sunt alte arme", a amintit Suveranul Pontif.

Papa Francisc a adăugat: "Cine vinde arme teroriștilor astăzi?", "Aș vrea să răspundă cineva". "Răspunsul este fraternitatea".

Papa Francisc a lansat, apoi, un apel către emigranți: "Ați lăsat totul, ca Avraam; ca și el, păstrați-vă credința și speranța și fiți țesători ai prieteniei și frăției acolo unde vă aflați. Și, dacă puteți, reîntoarceți-vă".

"Ocupaţia ISIS a provocat fuga a mii și mii de locuitori, inclusiv mulți creștini de diferite confesiuni și alte minorități persecutate, în special yazidii. Identitatea străveche a acestor orașe a fost distrusă. Acum, se încearcă cu greu o reconstrucție; musulmanii invită creștinii să se întoarcă și împreună restaurează biserici și moschei", a amintit Papa Bergoglio, citează Rador.

Papa Francisc a încheiat o vizită istorică în Irak şi a părăsit oraşul Bagdad la bordul unui avion, luni, după ce a vizitat mai multe oraşe irakiene afectate de conflicte armate, s-a întâlnit cu lideri religioşi musulmani şi creştini şi a propovăduit pacea şi coexistenţa în faţa războiului, informează Reuters şi AFP.

Suveranul pontif şi-a luat la revedere de la oficialii care l-au însoţit la aeroport înainte de a urca la bordul unui avion care arbora în cabina piloţilor drapelele Vaticanului şi Irakului.

Preşedintele irakian Barham Salih l-a însoţit pe papa Francisc, în vârstă de 84 de ani, pe covorul roşu întins pe pista aeroportului. În timpul acestei vizite, prima întreprinsă de un suveran pontif în Irak, papa Francisc a vizitat patru oraşe irakiene, inclusiv Mosul, fostul bastion al organizaţiei teroriste Stat Islamic, un oraş în care zone vaste se află în continuare în ruine, şi le-a spus rezidenţilor că "pacea este mai puternică decât războiul".

"Irakul va rămâne pentru totdeauna alături de mine, în inima mea", a adăugat papa Francisc. Liderul de Vatican, care a prezentat mici dificultăţi motorii în anumite momente, a participat totodată la o primă întâlnire istorică cu marele ayatolah Ali al-Sistani, cel mai important cleric al comunităţii musulmane şiite din Irak.