Secretarul de stat american Antony Blinken și consilierul pentru securitate națională al lui Joe Biden se vor întâlni săptămâna viitoare cu miniștrii chinezi de externe în Alaska într-o primă întâlnire de la sosirea noului președinte al Statelor Unite la Casa Albă, potrivit AFP.

Antony BlinkenFoto: CARLOS BARRIA / AFP / Profimedia

Antony Blinken și Jake Sullivan se vor întâlni cu înaltul oficial chinez Yang Jiechi și cu ministrul de externe Wang Yi pe 18 martie, a declarat miercuri Departamentul de Stat al SUA. Întâlnirea va avea loc la Anchorage, Alaska, când secretarul de stat se va întoarce dintr-o călătorie în Japonia și Coreea de Sud.

Pe Twitter, ministrul afacerilor externe al SUA a declarat că dorește să abordeze în special subiectele asupra cărora Washingtonul are „dezacorduri profunde” cu Beijingul.

Guvernul SUA nu a furnizat mai multe detalii pe agenda acestor discuții. Ultima întâlnire bilaterală datează din iunie, în timpul președinției lui Donald Trump, când atunci secretarul de stat Mike Pompeo a ținut o întâlnire de criză în Hawaii cu Yang Jiechi, care nu a permis calmarea tensiunilor accentuate dintre cele două puteri mondiale.

Duoul Trump-Pompeo se angajase într-o confruntare totală asemănătoare unui nou război rece cu gigantul asiatic.

Antony Blinken a recunoscut că fostul președinte republican a avut dreptate să fie ferm, dar noua echipă democrată precizează că vrea să coordoneze mai mult răspunsul Washingtonului cu aliații săi și, de asemenea, să coopereze cu China pentru „provocări” planetare precum pandemia sau clima.

Într-un discurs săptămâna trecută, ministrul de externe al SUA a descris China drept „cea mai mare provocare geopolitică a secolului XXI”.

"China este singura țară cu puterea economică, diplomatică, militară și tehnologică capabilă să submineze serios sistemul internațional stabil și deschis, toate regulile, valorile și relațiile care fac lumea așa cum vrem să fie", a spus el adăugat.

El a promis că relațiile cu Beijingul vor fi un amestec de „concurență atunci când este sănătoasă”, „colaborare atunci când este posibil” și „antagonism atunci când este necesar”.