Povestea unei fraude ca-n filme: Un furnizor turcesc, un port din China și o companie elvețiană care a primit pietre vopsite în loc de cupru în valoare de 36 de milioane de dolari
Asta deoarece pe măsură ce au început să sosească livrările din China, compania a găsit în containere doar pietre pictate. Saga sună ca un film thriller cu mafioți, compania elvețiană afirmând că a fost victima unei fraude.
Încă de dinainte ca marfa să își înceapă călătoria de la un port din apropierea Istanbulului către China, 6.000 de tone de cupru împachetate în peste 300 de containere au fost înlocuite cu pietre de pavaj vopsite pentru a semăna cu metalul.
Mercuria a cerut despăgubiri de la Bietsan, furnizorul turc, atât la Ankara cât și într-o curte de arbitraj din Marea Britanie, reclamând de asemenea incidentul poliției și procurorilor din Turcia.
„Au fost arestați suspecți despre care se crede că au fost implicați în diferitele părți ale acestei infracțiuni organizate împotriva Mercuria” a anunțat compania într-un comunicat în care a mulțumit Departamentului de Infracțiuni Economice a poliției turce.
Povestea fraudei a fost reconstituită din documente legale, interviuri și relatări ale presei locale:
În luna iunie a anului trecut Mercuria a încheiat o înțelegere pentru a cumpăra cupru de la Bietsan, un furnizor cu care mai făcuse afaceri în trecut, potrivit lui Sinan Borovali, avocatul companiei elvețiene în Turcia.
Se pare că tonele de cupru au fost încărcate inițial în primele containere destinate livrării, înainte de a fi verificate de o companie de inspectare. Sigiliile folosite pentru a preveni deschiderea containerelor au fost apoi aplicate.
Însă sub protecția nopții containerele au fost deschise și cuprul înlocuit cu pietrele vopsite, infractorii depunând eforturi considerabile pentru a evita să fie prinși, a relatat Borovali.
Același lucru s-a întâmplat odată la câteva zile pe măsură ce containerele erau pregătite pentru a fi expediate din portul Ambarli: cuprul era descărcat în secret și înlocuit cu pietre vopsite în timpul nopții.
Odată ce navele de transport au început să plece din port, Mercuria a plătit 36 de milioane de dolari în cinci tranșe, ultima plată fiind realizată în august 2020, potrivit documentelor furnizate de companie procurorilor turci.
Frauda nu a fost descoperită până când navele au început să ajungă în portul Lianyungang din China mai târziu în decursul lunii august. Toate cele 8 vase folosite pentru transportarea mărfii erau deja pe mare în momentul respectiv.
„Cumpărătorul a formulat o plângere penală împotriva vânzătorului și a doi intermediari”, a afirmat poliția turcă într-un comuncat, adăugând că „s-a stabilit că incidentul este rezultatul unei fraude comise într-o manieră organizată”.
În mod normal în cazuri de genul cumpărătorul poate cere despăgubiri de la firma care a asigurat transportul.
Însă Mercuria a descoperit că doar unul dintre cele șapte contracte folosite de compania turcească pentru a asigura marfa era real. Restul au fost falsificate.

DEZBATERE VIDEO De la dosarul cu șină la smart city. Cum îmbunătățește tehnologia viața oamenilor - exemple concrete. Autorități: Fără o strategie națională, vom face proiecte haotice
Una dintre cele mai importante linii de tramvai din București, care face legătura între Băneasa și centru, stă închisă de 4 ani / Motivul: pe terenul unde întoarce tramvaiul sunt cereri de retrocedare
EXCLUSIV Proiectele imobiliare controversate care vor merge mai departe după ce Nicușor Dan a suspendat PUZ-urile sectoarelor. Miza cea mai mare e la sectorul 2
De ce nu poți să-ți plătești online taxele și impozitele la toate primăriile? Ministrul Teleman ar vrea amenzi pentru instituțiile care nu se înrolează în Ghișeul.ro
Conturul unui conflict militar Rusia - Ucraina, mai pronunțat ca niciodată: „Concentrarea de forțe rusești e mai mare ca în 2014. Nu excludem niciun scenariu, de la Putin ne putem aștepta la orice”
HARTĂ INTERACTIVĂ Autostrada „Moldovei” A7 Pașcani - Suceava - Siret: Variantele de traseu analizate oficial
Care este problema?
"Cei 13 suspecți de frauda au fost arestati luna aceasta într-o serie de raiduri ale poliției. O parte din ei sunt arestați la domiciliu, potrivit rapoartelor locale de știri. Din această săptămână sunt așteptate mai multe audieri asupra cazului."
Probabil limitare din google translate.
Uitandu-se pe geamul masinii, vede la marginea drumului doi amarati care framantau chirpici cu picioarele goale.
Intrigat de ceea ce vede, domnul prim ministru opreste masina si ii intreaba pe cei doi:
- Mai, oameni buni, nu va este rusine de faceti chirpici, intr-o tara membra a Uniunii Europene, care tocmai a reusit, sub indrumarea FMI, sa se macrostabilizeze? Ce-i inapoierea asta? Ce faceti cu amestecul asta oribil de balegar, paie si noroi?
- Domnule prim ministru, raspunde unul dintre indivizi, nu-l facem pentru noi. Il exportam in Federatia Rusa
.- Il exportati in Rusia?!! Extraordinar! Ce luati pe el?
- Stiti, rusii nu prea au rezerva valutara, asa ca ne platesc in natura. Ne dau o mie de AK-47 pe tona de chirpici.
- Cum?! Introduceti ilegal armament in tara!
- Nuuu! Nu intra neam de AK-47 in Romania. Le reexportam imediat in Iran.
- In Iran?! Ce luati de la ei?
Petrol, domnule prim ministru. Pentru fiecare AK-47, cate o tona de petrol, dar sa stiti ca nu il aducem ilegal in tara. Din Iran, pleaca direct in Japonia, ca aia, or fi ei destepti, dar n-au petrol.
- Ce luati din Japonia, ce va dau pe petrol?
- Ehh! Niste microcipuri, care incap 1000 intr-un portofel, dar le vindem americanilor, ca au nevoie de fleacurile astea, ca sa faca niste rachete. Sa stiti ca platesc bine. Pentru fiecare flecustet din ala, ne dau zece mii de dolari.
Zece mii de dolari?!! Si ce faceti cu ei?
- Pai acum devine complicat, ca trebuie sa schimbam la banca dolarii pe euro.
- De ce?
- Pentru ca bulgarii nu vor decat euro.
- Dar ce treaba aveti voi cu bulgarii?
- Pai, domnule prim ministru, noi, cu tranzitia si cu austeritatea, am saracit de tot. Nu mai avem animale. Cum sa facem chirpici, daca nu importam balegar de la bulgari?!