Ministerul belarus de externe a anunţat marţi expulzarea unui consul polonez în semn de protest faţă de participarea acestuia la un moment festiv dedicat "soldaţilor blestemaţi" polonezi care au luptat împotriva ocupaţiei germane şi apoi a celei sovietice, transmite AFP, citată de Agerpres.

Presedintele Belarusului, la un meci de hochei pe gheataFoto: Captura YouTube

Polonia a criticat imediat această decizie şi a avertizat că va lua măsuri similare. "Glorificarea criminalilor de război este complet inacceptabil pentru noi", afirmă Ministerul de Externe de la Minsk într-un comunicat explicând decizia de a-l expulza pe consulul polonez de la Brest (sud-vestul Belarusului), Jerzy Timofiejuk.

În Polonia, ziua "soldaţilor blestemaţi" este comemorată pe 1 martie începând din 2011.

Potrivit comunicatului Ministerului belarus de Externe, pe 28 februarie, la Brest (oraş la frontiera cu Polonia) a avut loc o adunare "informală" dedicată acestei zile, organizată de ONG-uri şi organizaţii de tineret care au conexiuni cu Polonia, cu participarea lui Jerzy Timofiejuk.

Marţi, însărcinatul cu afaceri polonez în Belarus a fost convocat la Ministerul de Externe, care "a protestat puternic" faţă de participarea consulului Timofiejuk la întrunire, se arată în comunicat.

"Partea belarusă nu pune la îndoială şi nu a pus niciodată la îndoială posibilitatea şi importanţa comunicării diplomaţilor cu propria lor diaspora", "dar în ţara noastră, incitarea la ură rasială, naţională, religioasă (...) şi reabilitarea nazismului este o crimă", subliniază comunicatul.

Varşovia a calificat această decizie de expulzare ca fiind "absolut nefondată şi de neînţeles".

"Fără întârziere şi în conformitate cu principiul reciprocităţii, Polonia va răspunde acestei decizii nefondate", a declarat Marcin Przydacz, viceministrul polonez al afacerilor externe, citat de agenţia PAP.

Unităţi de rezistenţă formate pentru a lupta împotriva ocupanţilor germani în cel de-al Doilea Război Mondial, "soldaţii blestemaţi' polonezi s-au angajat apoi în lupta împotriva ocupaţiei sovietice, acţionând adesea violent şi atacându-i uneori pe toţi cei care nu erau polonezi, în special belaruşi.

Lupta lor împotriva puterii sovietice s-a prelungit până în anii 1950.