Guvernul american al lui Joe Biden, care vrea să revină la acordul nuclear iranian, a anunțat luni primele sale sancțiuni împotriva oficialilor iranieni, în numele apărării drepturilor omului, potrivit AFP.

Antony Blinken Foto: Captura Wikipedia

Concret, acestea sunt măsuri minore: doi membri ai gărzilor revoluționare, armata ideologică a Republicii Islamice Iran, au interzis accesul în Statele Unite pentru rolul lor în interogatoriile dure ale deținuților.

"Astăzi, la Consiliul pentru Drepturile Omului de la Geneva, ne-am exprimat în mod clar îngrijorarea cu privire la abuzurile pentru care guvernul iranian continuă să fie responsabil față de cetățenii săi, inclusiv detenția nedreaptă a mult prea mulți oameni în condiții deplorabile", a declarat secretarul SUA de stat Antony Blinken într-o declarație.

"Vom continua să luăm în considerare toate mijloacele adecvate pentru a trage la răspundere pe cei responsabili pentru abuzurile și încălcările drepturilor omului din Iran", a spus el.

Administrația Biden a promis că se va întoarce la acordul nuclear iranian din 2015 de la care fostul președinte Donald Trump retrăsese Statele Unite, dacă și Teheranul își respectă angajamentele în acest domeniu.

Pentru aceasta, noul guvern american va trebui să ridice sancțiunile economice ridicate în temeiul acestui acord, dar reinstaurate în 2018.

Pe de altă parte, el s-a angajat să continue să facă presiuni asupra Iranului pe alte probleme, inclusiv drepturile omului.