Uniunea Europeană va propune un pașaport de vaccinare care ar putea ușura călătoriile pentru cei care au făcut un vaccin aprobat de UE precum și altele, cum ar fi vaccinurile din China și Rusia, care au primit doar autorizare națională pentru folosire de urgență, relatează Bloomberg.

Pasaport digital Covid-19Foto: Travel Wild / Alamy / Alamy / Profimedia

Pașaportul Verde Digital va conține trei documente care vor specifica dacă deținătorul a primit un vaccin, rezultatele unui test pentru coronavirus dacă a fost făcut, precum și dacă s-au recuperat după o infecție cu coronavirus, potrivit unei persoane familiare cu proiectul Comisiei Europene.

UE depune eforturi pentru a dezvolta un sistem care să permită celor 27 de state membre și celor din Spațiul Economic European să își redeschidă ușile pentru călătorii prevenind totodată o răspândire a coronavirusului. Liderii blocului au convenit în unanimitate luna trecută asupra unei linii generale privind pașapoartele de vaccin, care sunt o prioritate pentru țările dependente de turism, precum Grecia și Cipru.

„Propunerea urmărește să faciliteze exercitarea dreptului la libera circulație în UE în timpul pandemiei Covid-19 prin stabilirea unui cadru comun pentru emiterea și acceptarea certificatelor interoperabile privind vaccinarea, testarea și recuperarea Covid-19”, potrivit proiectului actual, care poate fi modificat.

Pașaportul de vaccinare ar acoperi toate vaccinurile care au fost autorizate de Agenția Europeană a Medicamentului, precum și cele cărora li s-a acordat autorizație de urgență de către fiecare țară în parte, a spus persoana sub protecția anonimatului deoarece procesul este privat.

Ungaria a început deja să-și inoculeze populația cu vaccinuri fabricate în Rusia și China.

Decizia de a include în pașaport vaccinuri care nu au primit autorizație europeană s-ar putea dovedi controversată pentru unele state membre care susțin că țările folosesc vaccinurile ca instrumente de propagandă geopolitică. Dar va evita certurile și restricțiile pentru acele țări care au aprobat vaccinurile respective.

UE se luptă să sporească numărul vaccinărilor, care a rămas în urmă față de alte regiuni.

Comisia, brațul executiv al UE, susține în continuare că este pe cale să își îndeplinească obiectivul de a vaccina 70% din populația sa adultă până la sfârșitul verii.

Noua propunere vizează să se asigure că restricțiile existente în prezent privind libera circulație pentru a limita pandemia pot fi ridicate în mod coordonat. Este foarte probabil ca detaliile proiectului să se schimbe înainte de publicare, a spus persoana respectivă. Regulamentul va fi publicat pe 17 martie.

Planul vine într-un moment în care mai multe state membre au început să vorbească despre pașapoartele de vaccin, în încercarea de a-și salva sezonul turistic de vară.

"Grecia este pregătită cu un protocol complet pentru vara 2021", a spus marți ministrul Turismului, Harry Theocharis. "Turiștii vor fi bineveniți dacă înainte de călătorie sunt fie vaccinați, fie au anticorpi, fie au un test negativ. Toți turiștii vor fi supuși testării aleatorii."

Citește și:

Belgia denunţă confuzia generată de afirmaţiile Ursulei von der Leyen privind pașaportul digital de vaccinare