Franța a subestimat cu consecvență impactul devastator al testelor sale nucleare efectuate în Polinezia Franceză în anii 1960 și 1970, potrivit unui nou studiu în urma căruia peste 100.000 de persoane ar putea cere daune, relatează The Guardian.

Test nuclear al Frantei la atolul MururoaFoto: Captura video

Franța a efectuat 193 de teste nucleare între 1966 și 1996 la atolii Mururoa și Fangataufa din Polinezia Franceză printre care și 41 de teste atmosferice sistate de abia în 1974 după ce au expus populația locală, muncitorii de la fața locului și soldații francezi unor niveluri ridicate de radioactivitate.

Cercetătorii au reușit acum să reconstruiască trei teste cheie și radiațiile pe care le-au produs acestea pe baza a zeci de interviuri făcute în Franța și Polinezia Franceză și analizând 2.000 de pagini de documente desecretizate de ministerul francez al apărării, printre acestea numărându-se hărți, fotografii și alte înregistrări.

Dosarele Mururoa, rezultate în urma colaborării dintre publicația franceză de investigații Disclose, Universitatea Princeton din Statele Unite și Interprt, un colectiv de cercetători specializați în dreptul mediului, sugerează că impactul Aldébaran, Encelade și Centaure efectuate în 1966, 1971 și 1974 a fost mult mai mare decât au recunoscut în mod oficial autoritățile franceze.

„Statul a încercat să îngroape moștenirea toxică a acestor teste”, afirmă Geoffrey Livolsi, redactorul-șef al Disclose.

Institutul Național de Sănătate și Cercetări Medicale al Franței a publicat un raport luna trecută despre efectele asupra sănătății ale testelor, argumentând că „nu am putut concluziona cu certitudine” că a existat o corelație între acestea și numeroasele cazuri de cancer care au fost depistate pe insule.

Polinezia Franceză - Insulele Leeward Rainer Lesniewski / Alamy / Profimedia Images

Fără precauții pentru protejarea populației

Modelările din Dosarele Mururoa arată că doar radioactivitatea rezultată în urma detonării bombei Centaure - ultima detonată în atmosferă înainte ca Franța să își mute testele în subteran - a fost subestimată de Paris cu până la 40% în Tahiti.

Folosind date meteorologice, arhivele militare și înregistrările oamenilor de știință cu privire la mărimea ciupercii radioactive rezultate în urma detonării, cercetătorii au reconstruit traseul acesteia deasupra Tahiti și a Papeete, capitala Polineziei Franceze cu o populație de 80.000 de locuitori.

Deși autoritățile franceze au presupus că norul radioactiv se va îndrepta spre nord la o înălțime de 9.000 de metri, acesta a rămas de fapt la o altitudine de doar 5.200 de metri și s-a deplasat înspre Vest, în direcția Tahiti unde nu au fost luate deloc măsuri de precauție pentru protejarea populației.

Potrivit unui raport secret al ministerului sănătății polinezian obținut de cercetători, în jur de 11.000 de persoane au fost expuse la o doză de radioactivitate mai mare de 5 milisieverți, de 5 ori mai mare decât nivelul de la care victimele au putut cere daune dacă au dezvoltat ulterior diferite tipuri de cancer.

Însă cercetătorii au calculat pe baza documentelor desecretizate în 2013 că întreaga populație a Tahiti și a Insulelor Leeward din Polinezia - în jur de 110.000 de persoane, a fost expusă la o doză de radiații mai mare de un milisievert doar în urma testului Centaure.

Potrivit noilor calcule, doza reală de radiații la care au fost expuși unii locuitori ai capitalei polineziene Papeete au fost de două sau trei ori mai mare decât cea înregistrată într-un studiu al Comisiei de Energie Atomică a Franței.

Dosarele Mururoa au dezvăluit de asemenea un raport confidențiale trimis de la Paris guvernului polinezian în luna februarie a anului trecut care face referire la un „focar de cancere tiroidiene” în Insulele Gambier care au fost afectate de Aldéraban, primul test nuclear al Franței din iulie 1966.

Cazurile de cancer tiroidian, pulmonar osos și laringian, leucemia și limfoamele rămân, asociate cu expunerea la cesiul și stronțiul din testele nucleare, rămân răspândite pe insule, potrivit cercetătorilor care au citat interviuri cu numeroși locuitori ai arhipelagului, mulți dintre aceștia fiind copii în momentul efectuării testărilor.

Franța a efectuat 193 de teste nucleare în Polinezia Franceză între 1966 și 1996

Fără compensații pentru victime

Cercetătorii au citat de asemenea un schimb secret de emailuri datând din 2017 în care armata franceză admite pentru prima oară că între 2.000 și 6.000 de membri ai forțelor armate franceze staționați în Polinezia Franceză și implicați în testele efectuate între 1966 și 1974 au dezvoltat cel puțin o formă de cancer.

În pofida îngrijorărilor răspândite Franța nu a înființat o comisie care să compenseze civilii și militarii până în 2010, victimele fiind nevoite să demonstreze că au locuit in Polinezia Franceză la momentul respectiv și că au dezvoltat una dintre cele 23 de forme de cancere recunoscute ca fiind cauzate de radiații.

Însă comisia a acordat până în prezent daune la doar 454 de persoane, 63 dintre acestea fiind localnici, și a respins peste 80% din cereri fără a fi nevoită să își justifice decizia.

Mai mult, comisia a luat multe dintre aceste decizii pe baza unui raport din 2006 al Comisiei de Energie Atomică a Franțe care a folosit date greșite și care a fost validat de Agenția Internațională pentru Energie Atomică (IAEA) într-un studiu comandat și plătit de ministerul francez al apărării.

IAEA și-a prezentat concluziile „pe baza premisei că toate datele din el [raportul francez] sunt corecte”, ceea ce calculele cercetătorilor implicați în Dosarele Mururoa sugerează că este departe de adevăr.

Aceștia au recalculat doza reală de radioactivitate la care au fost expuși locuitorii pe baza mostrelor colectate de armata franceză la momentul respectiv din norul radioactiv, praful toxic de la nivelul solului și din apa contaminată.

În cazul unor teste diferența față de cifrele oficiale a fost nesemnificativă. Însă pentru altele diferența a fost dramatică, testul Aldébaran din 1966 producând un nivel al contaminării de trei ori mai mare decât cel înregistrat oficial.

Citește și: