​SUA ar plănui o serie de contraatacuri secrete asupra unor sisteme web ruseşti ca răspuns la operațiunea SolarWinds, potrivit unor informații publicate de cotidianul New York Times. De partea cealaltă a baricadei, Kremlinul, care a negat mereu că s-ar fi aflat în spatele uneia dintre cele mai mari operațiuni împotriva unor instituții americane, se declară îngrijorat.

Atac ciberneticFoto: Karaevgen, Dreamstime.com

Într-un material publicat în 7 martie NYT relata, citând surse, că Statele Unite ar plănui o serie de contraatacuri sub acoperire asupra unor sisteme având legătură cu guvernul de la Moscova ca răspuns la atacul prin software-ul SolarWinds, atac atribuit Rusiei de către oficiali americani, ceea ce Moscova neagă.

"Acestea sunt informaţii alarmante" din moment ce un ziar atât de prestigios le publică şi anunţă posibilitatea unor astfel de atacuri cibernetice, a afirmat marți purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, citat de RIA Novosti și preluat de Agerpres.

De fapt "este vorba de infracţiune cibernetică pură", a adăugat el, insistând că "Rusia nu a fost niciodată implicată în infracţiuni cibernetice", conform agenţiei de presă ruse.

Hackeri, suspectaţi de legături cu Rusia, au comis la sfârşitul anului trecut un atac cibernetic masiv asupra mai multor sisteme ale executivului american şi ale unor companii private.

La mijlocul lunii decembrie, acest atac a afectat Departamentul de Stat, cel pentru Securitatea internă, Trezoreria şi instituţii naţionale de sănătate.