Persoanele vaccinate împotriva Covid-19 se pot întâlni împreună în grupuri mici în interior, fără a purta o mască și fără a respecta distanțarea fizică, au anunțat luni autoritățile sanitare din SUA, citate de AFP.

Coronavirus SUAFoto: Frederic J. Brown / AFP / Profimedia Images

De asemenea, se pot întâlni fără mască cu persoane nevaccinate dintr-o altă gospodărie la un moment dat, dacă nu prezintă factori de risc pentru Covid-19, a declarat Rochelle Walensky într-o conferință de presă, directoarea Centrelor Americane de Prevenire și Control al Bolilor (CDC).

Pe de altă parte, persoanele vaccinate care se întâlnesc cu persoane nevaccinate din mai multe gospodării în același timp vor trebui să continue să poarte o mască și să respecte distanțarea fizică.

De asemenea, aceștia trebuie să urmeze aceste măsuri în spațiile publice, să evite călătoriile și adunările mari, conform recomandărilor CDC, principala agenție federală de sănătate publică a țării.

Aceste măsuri de precauție sunt luate deoarece „există întotdeauna un risc mic ca persoanele vaccinate să poată fi infectate cu forme ușoare de Covid-19 sau fără să prezinte simptome și să le transmită altora”, a explicat Rochelle Walensky, menționând că cercetările științifice continuă în aceasta zona.

O persoană vaccinată este cineva care a așteptat două săptămâni după ce a primit cele două doze de vaccinuri Pfizer / BioNTech sau Moderna sau două săptămâni după doza unică de vaccin Johnson & Johnson, a spus ea. Pentru moment, doar aceste trei vaccinuri au fost autorizate în caz de urgență în Statele Unite.

- Vizita bunicilor -

„Dacă bunicii au fost vaccinați, își pot vizita fii și familiile lor, chiar dacă nu au fost vaccinați”, atâta timp cât nu au factori de risc care îi fac mai susceptibili să aibă forme severe de Covid-19, a explicat Walensky.

Acești factori de risc sunt, de exemplu, obezitatea, bolile de inimă sau diabetul.

De asemenea, persoanele vaccinate nu mai trebuie să fie în carantină sau să fie testate dacă nu prezintă simptome după ce au intrat în contact cu cineva cu Covid-19.

Aceste recomandări au fost așteptate cu nerăbdare, dar măsurile restrictive obligatorii sunt luate în mare măsură la nivel local în Statele Unite. Mai multe state au ridicat recent obligațiile de purtare a măștii, pe baza scăderii numărului de noi cazuri zilnice și a spitalizărilor comparativ cu câteva săptămâni în urmă.

În prezent, 9,2% din populația SUA este „complet vaccinată”, potrivit CDC.

Peste 90 de milioane de injecții au fost efectuate în țară.

Și campania de vaccinare continuă să crească: aproximativ 2,2 milioane de persoane au fost vaccinate pe zi în medie în ultima săptămână, cu un record de 2,9 milioane de injecții într-o singură zi sâmbătă, a declarat Andy Slavitt, consilier la Casa Albă pentru lupta împotriva coronavirusului.