Președintele Franței Emmanuel Macron ar câștiga alegerile prezidențiale din 2022 în fața candidatului extremei drepte Marine Le Pen la o distanță mai mică față de scrutinul din 2017, potrivit unui sondaj de opinie publicat luni și citat de Reuters.

Macron la inaugurarea SuffrenFoto: Romain GAILLARD-POOL / Sipa Press / Profimedia

Macron și Le Pen continuă să fie favoriții pentru marea finală, amândoi fiind creditați cu 25% în primul tur al scrutinului care este programat pentru aprilie 2022, cei doi plasându-se la distanță mare de ceilalți candidați.

Potrivit sondajului realizat de Harris Interactive și publicat de cotidianul L'Opinion, în turul decisiv actualul președinte francez ar câștiga bătălia cu 53% față de 47% cât ar obține Le Pen.

La ultimele alegeri prezidențiale, Macron a obținut o victorie categorică cu 66%, în condițiile în care majoritatea politicienilor mainstream de stânga sau de drepata au făcut apel la alegători să voteze împotriva extremei drepte.

Mișcorarea avansului său cu 14 luni înaintea scrutinului arată că Macron se va zbate să atragă voturile celor cu orientare de centru-stânga, mulți fiind dezamăgiți de reformele sale economice care ar fi favorizat mediul de afaceri.

În 2017, Macron a candidat la președinție ca independent, după ce a demisionat din funcția de ministru în guvernul socialist, prezentând o platformă de centru.

La următorul scrutin, este de așteptat să intre în cursă cu un program de centru-dreapta, marșând și pe ideea de ”lege și ordine” pentru a combate discursul naționalist și anti-imigrație al candiatului Frontului Național.