Poliția din Myanmar a ocupat spitalele și universitățile, existând de asemenea informații că forțele de ordine au efectuat sute de noi arestări din rândul manifestanților care protestează împotriva loviturii de stat de luna trecută, relatează The Guardian.

Reprimare MyanmarFoto: SOPA Images Limited / Alamy / Alamy / Profimedia

Două persoane au fost ucise după ce polițiștii luni au deschis focul asupra demonstranților din orașul Myitkyina, potrivit martorilor oculari, bilanțul deceselor din timpul protestelor fiind de peste 50 de persoane de la izbucnirea acestora.

În Yangon, cel mai mare oraș al țării, sunete de foc de la arme de calibru greu au fost auzite duminică noaptea după 20:00, ora la care junta militară a impus stingerea.

Sunete a ceea ce păreau a fi detonarea unor grenade cu lacrimogene au fost de asemenea auzite pe postări video urcate pe platformele social media.

Unele focuri de armă au fost auzite în apropierea spitalelor, rezidenții din unele cartiere încercând să blocheze intrarea polițiștilor și a soldaților în unitățile medicale.

Nu este prima dată când forțele de securitate vizează lucrători din sistemul medical, acestea atacând anterior ambulanțe și personal al acestora.

Există temeri că prezența poliției în spitale le va permite autorităților să aresteze persoanele rănite despre care ofițerii presupun că sunt protestatari.

Organizația internațională Medici pentru Drepturile Omului a condamnat ocuparea spitalelor, afirmând într-un comunicat că este „îngrozită de ultimul val de violențe ale armatei din Myanmar, printre care invadarea și ocuparea spitalelor publice și folosirea discreționară a forței excesive împotriva civililor”.

„Dacă nu era evident înainte, este absolut clar acum: armata din Myanmar nu se va opri din încălcarea drepturilor oamenilor din Myanmar până când comunitatea internațională nu va acționa decisiv pentru a preveni și trage la răspundere aceste fapte revoltătoare”, a adăugat comunicatul.

Aceasta a afirmat că un martor ocular a relatat că forțele de securitate au intrat în spitalul general din vestul Yangonului pentru a-l ocupa și că cel puțin alte 5 spitale din acest oraș au fost ocupate.

Există informații că acțiuni similare au fost întreprinse și în alte orașe, printre care și Mandalay, al doilea oraș ca mărime și principalul centru economic al Myanmarului.

O alianță a unor blocuri sindicale influente din această țară au cerut declanșarea unei grave generale la nivel național începând de luni pentru a „opri complet și prelungit” economia în vederea înlăturării juntei militare.

Muncitori din mai multe industrii se alăturaseră deja protestelor, o parte a acestora fiind din sectorul bancar și de la compania de căi ferate a statului.

Zeci de mii de persoane au protestat din nou dumincă în această țară în pofida unor razii făcute în timpul nopții de către forțele de ordine în Yangon. Protestul a fost unul dintre cele mai mari de la lovitura de stat de luna trecută.

Forțele de ordine au vizat activiști ai opoziției și lideri ai protestelor, arestând de asemenea cel puțin 100 de studenți într-un singur cartier din Yangon.

Numeroși alți protestatari au fost arestați și în restul țării, în special la universități.

Khin Maung Latt, un oficial și manager de campanie al partidului Liga Națională pentru Democrație al lui Aung San Suu Kyi, premierul înlăturat de junta militară, a murit duminică în arestul poliției.

Un fost parlamentar al acestei formațiuni a afirmat că a primit informații potrivit cărora capul și corpul oficialului decedat au prezentat vânătăi, existând suspiciuni că acesta a fost „puternic torturat”.