Regina Elisabeta a II-a a Marii Britanii a subliniat duminică importanţa „devotamentului dezinteresat şi a sentimentului datoriei” cu câteva ore înainte de difuzarea în SUA a unui interviu-confesiune foarte aşteptat, acordat de prinţul Harry şi soţia sa, Meghan Markle, relatează Agerpres.

Regina Elisabeta a II-aFoto: Retna/Avalon.red / Avalon Editorial / Profimedia

„Dacă experienţele trăite anul trecut în tot Commonwealth-ul au fost diverse, emoţionante exemple de curaj, hotărâre, devotament dezinteresat şi sentiment al datoriei au fost constatate în cele patru colţuri ale comunităţii Commonwealth-ului”, a spus regina în acest mesaj înregistrat în avans şi difuzat de BBC.

„Aceste timpuri istovitoare pentru atâtea persoane vor fi dezvăluit, de asemenea, în ce măsură, rămânând în contact cu ceilalţi, ne bucurăm de solidaritatea lor şi de sprijinul lor spiritual”, a adăugat Elisabeta a II-a.

Acest mesaj care marchează Ziua Commonwealth-ului a intervenit cu câteva ore înainte de difuzarea unui interviu şoc acordat de prinţul Harry şi soţia sa Meghan Markle canalului de televiziune american CBS, în care ducesa de Sussex acuză Palatul Buckingham de „colportare de minciuni” cu privire la decizia cuplului de a se îndepărta şi a se instala în California, potrivit unor extrase.

Regina, fiul său prinţul Charles şi soţia acestuia Camilla, nepotul acesteia, prinţul William, şi soţia sa Kate: toţi membrii principali oficiali ai familiei regale au apărut la Abaţia Westminster în emisiunea BBC difuzată duminică pentru a celebra Ziua Commonwealth-ului.

Prinţul Charles, moştenitor al coroanei, a adus un omagiu „hotărârii, curajului şi creativităţii extraordinare” a popoarelor din Commonwealth în timpul crizei cauzate de coronavirus, denunţând „ameninţările existenţiale” pe care le consituie pandemia şi schimbarea climatică.

Prinţul William, al doilea în ordinea succesiunii la coroana britanică, şi soţia sa Kate au salutat „munca incredibilă” a personalului din domeniul sănătăţii „în Regatul Unit şi peste tot în lume” în timpul anului care s-a scurs.

Celebrarea Commonwealth-ului - asocierea a 54 de ţări provenind din imperiul colonial britanic - constituise în 2020 ultima apariţie publică a prinţului Harry, 36 de ani, şi a lui Meghan, 39 de ani, în calitate de membri oficiali ai familiei regale, înainte ca ei să se retragă efectiv în aprilie.

Familia regală abordează strâns unită în acest an festivităţile legate de celebrarea Commonwealth-ului, în faţa potenţialei crize pe care o va suscita după câteva ore difuzarea interviului-confesiune acordat de soţii „Sussex” televiziunii americane, după aproape un an de la retragerea lor din monarhie.

În extrasele interviului luat de Oprah Winfrey, lansate în ultimele câteva zile, Meghan a criticat constrângerile cu care s-a confruntat în calitate de membru activ al familiei regale şi a mărturisit că este „eliberator” să poată „spune da” unei solicitări de interviu din partea realizatoarei americane de televiziune.

Ea a acuzat „The Firm” - aşa cum este cunoscută uneori familia regală - de „răspândirea de minciuni” despre ea şi Harry, mai notează Agerpres.

Potrivit Sunday Times, consilierii regali sunt „pregătiţi să riposteze cu noi dezvăluiri despre comportamentul cuplului dacă monarhia este atacată”.

Palatul Buckingham a refuzat să comenteze pe marginea acestor relatări.

Conversaţia televizată a lui Harry şi Meghan cu faimoasa realizatoare americană de televiziune, care a alimentat tensiunile în interiorul monarhiei britanice, va fi difuzată în SUA duminică seara înainte de a apărea la ITV luni.