Scandalul din Germania referitor la achiziționarea de măști de protecție împotriva coronavirusului, în schimbul unor comisioane încasate de parlamentari ai Uniunii, se extinde. După politicianul CSU, Georg Nüßlein, și deputatul CDU din Mannheim, Nikolaus Löbel, e implicat în afaceri cu contractele pentru măști. Löbel si-a dat demisia din Comisia pentru afaceri externe din Bundestag, după ce revista Der Spiegel a relatat vineri despre plăți de comisioane în valoare de 250.000 de euro.

HotNews.roFoto: Hotnews

În cazul lui Nüßlein, presa scrie că ar fi vorba chiar de 660.000 de euro.

Löbel a recunoscut comisioanele acordate companiei sale, Projektmanagement-GmbH, pentru intermedierea contractelor de cumpărare de măști. Politicianul creștin-democrat a descris sumele încasate drept „remunerație măsurată în conformitate cu standardul pieței”.

Primirea de bani pentru medierea măștilor de protecție nu este inadmisibilă, în sine, pentru membrii Bundestag-ului, a explicat avocatul expert in drept constituțional, Markus Ogorek, de la Universitatea din Köln. Cu toate acestea, acest lucru se aplică doar „atâta timp cât acțiunea nu vizează promovarea propriilor interese personale”. Expertul juridic este de parere că prezentul comportament al lui Löbel ar trebui privit ca o încălcare a regulilor de conduită, aplicabile membrilor Bundestag-ului.

Razii în Bavaria și Liechtenstein

Scandalul a început prin investigațiile demarate asupra deputatului CSU, Georg Nüßlein. În 25 februarie, Bundestag-ul i-a ridicat imunitatea. Politicianul de 51 de ani este cercetat, printre altele, din cauza suspiciunii inițiale de luare și dare de mită, în legătură cu achiziționarea de măști Corona.

Parchetul din München a ordonat percheziții în 13 imobile din Germania și Liechtenstein. Încă nu este clar cât va dura evaluarea documentelor confiscate, a declarat procurorul-șef, Klaus Ruhland. Pe lângă Nüßlein, există un al doilea acuzat în dosar, a cărui identitate nu e publică.

Bundestag-ul a ridicat imunitatea deputatului joi dimineață. Imediat după aceea, au început perchezițiile, inclusiv la biroul din Bundestag al lui Nüßlein și la biroul său de circumscripție, din districtul Günzburg. Conform informațiilor apărute în presă, peste 30 de criminaliști și anchetatori fiscali au fost implicați în percheziții, doar în Bavaria.

Politicianul CSU, suspectat de corupție, și-a anunțat retragerea din Bundestag și demisia din funcția de vicepreședinte al grupului parlamentar. Prin intermediul avocatului său de la München, el a spus că nu va mai candida la alegerile pentru Bundestag, din septembrie, însă a respins acuzațiile formulate împotriva sa. Nüßlein este membru al Bundestag-ului din 2002 și vicepreședinte al grupului parlamentar al Uniunii, din 2014. În competențele sale principale au intrat probleme de mediu, conservarea naturii, sănătate, economie și energie.

Potrivit presei germane, într-o scrisoare redactată de avocatul său, Nüßlein descrie activitatea în cauză ca fiind un ajutor în caz de pandemie. „Datorită contactelor pe termen lung cu un furnizor chinez, Dr. Nüßlein a reușit în zilele dificile să livreze măști de înaltă calitate, în cantitatea necesară.” Pentru aceasta, compania de consultanță a lui Nüßlein a primit comision. Avocatul nu precizează cât de mare a fost acesta.

Potrivit unor investigații jurnalistice ale televiziunii germane de stat, ARD, compania lui Nüßlein, „Tectum Holding”, primise 660.000 de euro. Investitorul și managerul industrial, Thomas Limberger, ar fi acționat ca intermediar la o companie textilă din Hessa. Parchetul din München îl anchetează pentru suspiciunea de luare de mită.

Critici venite din propriile rânduri

Între timp, liderii politici ai CDU și CSU încearcă să limiteze daunele. Președintele grupului parlamentar al Uniunii, Ralph Brinkhaus, și liderul grupului regional CSU, Alexander Dobrindt, i-au criticat pe Nüßlein și Löbel.

„Spunem foarte clar că primirea de beneficii în bani, pentru intermedierea echipamentelor de protecție medicală în contextul combaterii pandemiilor, se lovește de totala noastră lipsă de înțelegere și este puternic condamnată de noi”, au spus aceștia, într-o declarație comună. „Ne așteptăm ca astfel de fapte să fie prezentate și clarificate într-un mod complet transparent. Un astfel de comportament nu îndeplinește standardele CDU / CSU, dăunează reputației politicii în ansamblu și este inacceptabil”, s-a mai precizat.

Secretarul general al CDU, Paul Ziemiak, i-a criticat aspru pe cei implicați: „Mi se pare profund indecent faptul că parlamentarii s-au îmbogățit prin achiziționarea măștilor, în cea mai gravă criză de după cel de-al doilea război mondial”, a scris el pe Twitter, citat de tagesschau.de.

La izbucnirea scandalului, Susanne Eisenmann, politiciană CDU din Baden-Württemberg, a solicitat indirect colegilor săi de partid să se retragă. „Este inacceptabil ca parlamentarii să se îmbogățească prin procurarea de măști, în această criză severă”, a spus Eisenmann, pentru „Spiegel”. „Acest lucru zdruncină încrederea în democrația parlamentară. Mă aștept ca cei afectați să clarifice problema și să tragă concluziile necesare”.

Critici ale celorlalte partide

Liderul SPD, Norbert Walter-Borjans, a cerut Uniunii să dezvăluie problemele asociate cu corupția, ale parlamentarilor săi. „Orice impresie de nepotism este o otravă pentru încrederea atât de necesară a marii majorități, în conducerea politică. De aceea, neconcordanțele în achiziționarea măștilor trebuie clarificate complet”, a declarat Walter-Borjans, pentru n-tv. „Ministrul federal al sănătății, dar și cancelarul federal sunt responsabili pentru acest lucru”, a adăugat el.

„Membrii parlamentului primesc compensații financiare de tip dietă, care le asigură independența economică”, a declarat pentru „Spiegel” președintele grupului parlamentar SPD, Carsten Schneider. „Oricine se îmbogățește personal și profită de poziția sa politică, într-o situație de urgență în domeniul sănătății, se comportă ca un vultur rapace”.

Președintele grupului parlamentar al Stângii din Bundestag, Dietmar Bartsch, l-a responsabilizat pe liderul grupului parlamentar al Uniunii. „Ralph Brinkhaus trebuie să facă curățenie și să explice câți membri ai grupării sale său au profitat în timpul crizei, sau au încercat să facă acest lucru”, a somat Bartsch, într-o declarație pentru grupul de presă Funke.

„CDU și CSU au responsabilitatea să-și facă ordine în casa lor”, a declarat prima președintă a Grupului parlamentar al Verzilor, Britta Haßelmann. Iar omologul acesteia din FDP, Marco Buschmann, a spus: „Ne zdruncină încrederea, atunci când avem impresia că unii oameni de aici își umplu buzunarele, în loc să lucreze pentru binele poporului german”.