Mii de persoane au manifestat din nou sâmbătă în centrul Vienei împotriva restricţiilor introduse pentru combaterea epidemiei de Covid-19, relatează Agerpres citând AFP.

Protest VienaFoto: Captura YouTube

Poliţia a anunţat că a făcut „câteva” arestări, în timp ce au fost semnalate ciocniri izolate între manifestanţi şi contra-manifestanţi de stânga.

Majoritatea participanţilor nu purtau mască şi nu respectau distanţa fizică în timp ce traversau centrul oraşului spre parcul Prater, unde partidul de extremă-dreapta FPO a făcut apel la o adunare.

Ultimul lockdown din Austria a fost relaxat în februarie prin redeschiderea şcolilor, magazinelor şi muzeelor. Însă protestatarii manifestează împotriva măsurilor încă în vigoare, cum ar fi închiderea restaurantelor şi a cafenelelor şi testele obligatorii pentru elevii care sunt prezenţi fizic în şcoli.

În cadrul unei intervenţii în faţa mulţimii, fostul ministru de interne al FPO Herbert Kickl a acuzat guvernul că duce o politică „nebună şi bizară”.

Manifestanţii au scandat sloganuri şi au afişat pancarte cu texte care cereau demisia cancelarului de centru-dreapta Sebastian Kurz.

La manifestaţii precedente împotriva măştilor şi restricţiilor, au fost prezenţi şi membri ai extremei-drepte, inclusiv neonazişti.

Numărul cazurilor de contaminare raportate în fiecare zi a crescut în ultimele săptămâni. Sâmbătă au fost înregistrate peste 2.500 de noi cazuri.

Potrivit ministrului Sănătăţii, Rudolf Anschober, varianta britanică a coronavirusului, mult mai contagioasă, este în prezent dominantă în Austria.

Suedia: Sute de persoane au protestat la Stockholm împotriva restricţiilor

Mai multe sute de persoane au protestat sâmbătă și la Stockholm împotriva restricţiilor anti-coronavirus introduse în Suedia, încâlcând o interdicţie privind adunările publice, relatează Agerpres citând DPA.

Demonstraţia nu a fost autorizată. La scurt timp după ce protestatarii s-au adunat într-una din principalele pieţe din capitala Suediei, forţele de ordine le-au cerut să se disperseze.

Poliţia a transmis prin portavoci că, în timpul pandemiei, nu pot avea loc adunări publice mai mari de opt persoane.

Protestul a fost pregătit pe reţelele de socializare de un grup numit Suedia Liberă, ai cărui susţinători sunt critici şi sceptici în privinţa restricţiilor şi informaţiilor autorităţilor.

„Atât de multe persoane din Suedia s-au săturat de aceste restricţii, care sunt nefondate, şi vor să ia o poziţie”, a spus unul dintre organizatori, Filip Sjostrom, pentru cotidianul Expressen.

După un timp, mulţimea a părăsit piaţa Medborgarplatsen din cartierul Sodermalm şi a mărşăluit spre parcul central Kungstradgarden în spatele unui banner mare pe care era scris „Pentru libertate şi adevăr”.

Unii protestatari au avut pancarte cu texte care criticau vaccinările.

În Kungstradgarden, poliţia a reluat apelurile ca mulţimea să se disperseze.

Treptat, adunarea s-a dispersat, conform imaginilor transmise de televiziuni.

Până vineri, aproximativ 7% din populaţia adultă din Suedia a primit prima doză de vaccin, a anunţat Autoritatea Sanitară Publică.

În Suedia, ţară cu 10,3 milioane de locuitori, s-au înregistrat 684.000 de cazuri de infectare şi 13.003 de decese legate de coronavirus.