Pandemia de Covid-19 riscă să încetinească progresul în ceea ce privește egalitatea de gen, întrucât femeile sunt mai expuse la locurile de muncă, a spus cancelarul german Angela Merkel.

Angela MerkelFoto: Agerpres/EPA

„Trebuie să ne asigurăm că pandemia nu ne face să revenim la vechile tipare de gen pe care credeam că le-am depășit”, a spus Merkel într-un mesaj video lansat înaintea Zilei Internaționale a Femeii din 8 martie, conform agenției ANSA, citează Mediafax.

Femeile - a adăugat Merkel - au fost afectate în mod disproporționat de pandemie și sunt subreprezentate în rolurile decizionale.

„Peste 75% dintre cei care lucrează în sectorul sănătății sunt femei, de la cabinetele medicilor la spitale, laboratoare sau farmacii”, a spus Merkel, adăugând că, totuși, doar 30% din funcțiile de conducere sunt ocupate de femei: „Nu se poate ca femeile să susțină în mare măsură societatea, dar în același timp să nu fie implicate în mod egal în deciziile politice, economice și sociale importante”.

Merkel a salutat legislația recentă care impune companiilor germane să includă mai multe femei în consiliile lor executive. Ea a spus însă că ar trebui făcute mai mult pentru sprijinul femeilor, inclusiv prin creșterea facilităților de îngrijire a copiilor și a remunerării egale.