În cea de-a doua zi a vizitei sale istorice în Irak, stat devastat în 2014 de gruparea jihadistă Stat Islamic, papa Francisc a denunţat „terorismul care abuzează de religie”, cu prilejul unei rugăciuni ecumenice la Ur, considerat, potrivit tradiţiei, locul naşterii patriarhului biblic Abraham, relatează AFP și Agerpres.

Papa FranciscFoto: Vatican Media-CPP-IPA / Shutterstock Editorial / Profimedia

„Ostilitatea, extremismul şi violenţa (...) sunt trădări ale religiei. Iar noi, credincioşii, nu putem rămâne tăcuţi atunci când terorismul abuzează de religie. Din contră, nouă ne revine sarcina de a risipi în mod clar neînţelegerile”, a declarat sâmbătă suveranul pontif în faţa demnitarilor musulmani, yazidi, zoroastrieni şi sabeeni.

Suveranul pontif a pledat din nou sâmbătă ca „libertatea de conştiinţă şi libertatea religioasă să fie respectate şi recunoscute pretutindeni”. „Sunt drepturi fundamentale pentru că îi oferă omului libertatea de a contempla Cerul care l-a creat”, a adăugat suveranul pontif, aflat într-o ţară musulmană unde creştinii - 1% din populaţie - se declară deseori victime ale discriminărilor. Papa Francisc a lansat un mesaj similar şi cu prilejul vizitei sale din 2019 în Maroc, o altă ţară musulmană.

Trebuie „parcurs drumul de la conflict la unitate” în „întreg Orientul Mijlociu” şi „în special în Siria, martirizată”, a mai pledat papa Francisc, potrivit AFP.