Imagini cu o navă cargo ce pare că zboară deasupra mării au fost realizate pe coasta regiunii Cornwall din Anglia, fotografiile ilustrând o rară iluzie optică, scriu BBC și Guardian.

Nava plutind deasupra mariiFoto: David Morris/Apex

Meteorologul David Braine a explicat că acest ”miraj superior” a apărut datorită ”condițiilor atmosferice speciale ce curbează lumina”.

El a spus că iluzia este des întâlnită în zona arctică, dar, ”foarte rar”, poate apărea și în Marea Britanie în timpul iernii.

lluzia este provocată de un fenomen meteo denumit inversiune de temperatură. În mod normal, temperatura scade pe măsură ce crește altitudinea. Dar, în cazul inversiunii de temperatură, aerul cald stă peste un strat de aer rece, zăpăcind percepția noastră.

În Cornwall, inversiunea a fost provocată de aerul răcoros de pe apa rece a mării ce avea aer mai cald deasupra.

Deoarece aerul rece este mai dens decât cel cald, are un indice de refracție mai mare. În cazul ”cargobotului zburător”, asta înseamnă că razele de lumină venite dinspre navă sunt curbate în jos la trecerea prin aerul rece, către observatorii de pe țărm.

Acest lucru face ca nava să apară într-o poziție mai ridicată decât în realitate, în acest caz deasupra suprafeței mării.