Activitatea pe Staţia Spaţială Internaţională (ISS) va continua până în 2028, potrivit unor surse ruseşti, relatează dpa și Agerpres

Statia Spatiala InternationalaFoto: Captura YouTube

Decizia de prelungire a proiectului de miliarde de dolari a fost luată "la cele mai înalte niveluri", a declarat joi pentru televiziunea publică Iuri Gidzenko, vicepreşedinte al companiei spaţiale ruseşti RKK Energhia.

Până în prezent, planurile ruseşti şi americane pentru ISS erau prevăzute până în 2024. Staţia spaţială se află pe orbită la circa 400 de kilometri deasupra Pământului de mai bine de 20 de ani.

O prelungire a misiunii fusese discutată de mult timp. Una dintre întrebări a fost dacă starea tehnică a staţiei ar permite o prelungire.

De luni de zile, avanpostul uman se confruntă cu scurgeri de oxigen şi depresurizare. În prezent, echipajul încearcă să remedieze o scurgere de oxigen după apariţia unei fisuri în pereţii modulului rusesc Zvezda din structura ISS.

Lucrări la o altă scurgere sunt programate să înceapă săptămâna viitoare. Cu toate acestea, "în niciun caz" fisurile nu duc la o scurtare a activităţii pe ISS programate până în 2028, a spus Gidzenko.

În prezent, pe ISS sunt şapte membri ai echipajului: doi cosmonauţi ruşi, patru astronauţi americani şi unul japonez.