Kurzii sirieni au înapoiat mai multor mame aparţinând comunităţii yazidite din Irak 12 copii ai căror taţi sunt jihadişti, membri ai organizaţiei Stat Islamic, conform unui anunţ făcut vineri de un oficial kurd, transmite AFP, potrivit Agerpres.

Mireasa ISIS din comunitatea yazidisFoto: SWNS / SWNS / Profimedia

"Copiii, care au între doi şi cinci ani, s-au născut toţi din femei yazidite şi membri ai Statului Islamic. Au fost predaţi joi mamelor lor, a declarat responsabila kurdă sirian Zeyneb Sarukhan.

Zeci de femei şi fete din minoritatea yazidită irakiană răpite şi folosite ca sclave sexuale în Siria de membri ai organizaţiei Stat Islamic s-au întors în Irak după înfrângerea teritorială a jihadiştilor în 2019. Multe au fost nevoite să îşi abandoneze copiii pe care i-au avut cu jihadiştii, de teamă să nu fie respinse de comunitatea din care fac parte.

Organizaţia Stat Islamic, care a controlat zone întinse din Irak şi Siria înainte de înfrângerea sa, a răpit în 2014 mii de femei şi fete yazidite din locuinţele lor din Sinjar, în nordul Irakului.

Transformate în sclave, ele au fost violate de jihadişti sau căsătorite cu forţa în Siria.

Luptătorii kurzi din Siria, sprijiniţi de SUA, spun că au salvat zeci de femei yazidite în timpul anilor de luptă împotriva jihadiştilor.

Comunitatea yazidită le-a primit înapoi pe femeile răpite la întoarcerea lor în nordul Irakului, dar compasiunea lor nu s-a extins şi asupra copiilor acestora.

Zeyneb Sarukhan a declarat că revine autorităţilor kurde din Siria datoria de a avea grijă de aceşti copii până când mamele lor îi vor revendica.