Statul german poate confisca active dobândite ilegal şi după prescrierea faptelor, a stabilit vineri Curtea constituţională germană, potrivit agenției DPA, citată de Agerpres.

Curtea Constitutionala germanaFoto: Bundesverfassungsgericht.de

În astfel de cazuri se pot face excepţii „având în vedere interesul superior al binelui comun”, au conchis judecătorii din Karlsruhe (sud-vest), unde se află Curtea constituţională federală germană.

Decizia vine după ce în 2019 Curtea federală de justiţie (BGH), instanţa germană supremă în materie de drept penal şi civil, şi-a manifestat preocuparea în legătură cu această măsură, prevăzută în reforma constituţională din 2017, şi a suspendat un proces în apel care se desfăşura în landul Saxonia inferioară, aşteptând clarificări din partea Curţii constituţionale.

Cazul respectiv pornise de la angajarea fără forme legale la o măcelărie a unor lucrători bulgari, în legătură cu care două persoane au fost achitate, ca urmare a prescrierii faptelor. Totuşi, tribunalul regional a ordonat recuperarea de la angajatori a peste 10 milioane de euro.