Doi candidați la funcția de primar au fost asasinați în aceeași zi în Mexic, scena unui val puternic de violență politică pe care guvernul spune că vrea să o oprească înainte de alegerile programate pentru iunie, potrivit AFP.

Atac armat in MexicFoto: Captura YouTube

Yuriel Gonzalez, care aspira să fie ales primar al Nuevo Casas Grandes, o municipalitate din statul Chihuahua, a fost ucis joi seară, a declarat vineri Alejandro Dominguez, membru al Partidului Revoluționar Instituțional (PRI).

Dominguez a cerut autorităților să desfășoare „o investigație rapidă” pentru a găsi autorii acestui asasinat.

Asasinatul a venit la câteva ore după moartea în circumstanțe similare a unui alt candidat PRI la funcția de primar, Jose Melquiades Vazquez, ucis cu împușcături în statul Veracruz, cunoscut pentru violența cartelurilor rivale.

Zeci de politicieni au fost asasinați în ultimele șase luni în Mexic înainte de alegerile parlamentare și regionale din iunie.

Violența din Mexic, care precede sondajele, în special la nivel local, este de obicei comisă de cartelurile implicate în traficul de droguri care operează în regiune.

"Criminalitatea organizată încearcă să influențeze cursul acestor alegeri", a declarat joi ministrul securității, Rosa Icelandanda Rodriguez.

Ea a raportat 73 de cazuri de violență politică, inclusiv 64 de omucideri, în principal în statele Guerrero, Oaxaca (sud), Veracruz (est), Baja California (nord), Jalisco (vest), Guanajuato și Morelos (centru).

Aceste asasinate au loc într-un moment în care guvernul prezintă un plan de consolidare a protecției candidaților amenințați.

„Ne străduim să oprim aceste crime în fața acestor organizații criminale care încearcă (...) să își sporească influența politică”, a continuat ministrul în timpul conferinței de presă a președintelui Andres Manuel Lopez Obrador.