Serviciile de informații lituaniene afirmă că Rusia a încercat fără succes anul trecut să efectueze un „atac informațional” asupra Lituaniei folosind o sosie a lui Evgheni Prigojin, oligarhul apropiat de Kremlin cunoscut drept „bucătarul-șef al lui Putin”, relatează Euractiv.

Evgheni Prigojin alaturi de Vladimir PutinFoto: Alexey Druzhinin / AFP / Profimedia Images

Informația a fost dezvăluită în raportul anual întocmit de către Departamentul Securității de Stat al Lituaniei (VSD) și serviciul de informații militare de la Vilnius.

Potrivit acestora, un avion deținut de Prigojin a aterizat pe aeroportul din Vilnius la începutul anului 2000 în timp ce o persoană care seamănă cu oligarhul rus a intrat în țară la bordul unui zbor comercial.

Bărbatul deținea un pașaport rusesc pe care era trecut numele „Evgheni Prigojin” și data de naștere a oligarhului.

Prigojin a fost sancționat atât de către Statele Unite cât și de Uniunea Europeană, crezându-se că este în spatele așa numitelor „ferme de troli” ale Rusiei precum și a unei companii militare care a fost implicată în campaniile Kremlinului în Ucraina, Siria și alte câteva țări din Africa.

Serviciile de informații lituaniene au notat în raport că sosia oligarhului rus, cunoscut drept „bucătarul-șef al lui Putin”, și-a făcut o poză în fața ministerului transporturilor de la Vilnius înainte de a se întoarce înapoi în Rusia în aceeași zi.

Acesta s-a deplasat apoi din nou în Lituania în cursul anului trecut, făcându-și fotografii în fața mai multor instituții publice înainte de a se îndrepta spre Belarus.

Mass-media din Rusia a folosit apoi imaginile pentru a disemina mai multe povești potrivit cărora Prigojin s-ar fi aflat în Lituania într-o călătorie de afaceri.

Raportul anual a catalogat de asemenea „diplomația măștilor” a Chinei, vaccinurile rusești și creșterea radicalizării drept amenințări la adresa securității naționale.

Pe același subiect: