Candidatul democrat Barack Obama si cel republican John McCain s-au contrazis pe tema razboiului din Irak, intr-o confruntare considerata de analisti un preambul la infruntarile electorale din lunile urmatoare, transmite FoxNews.com.

McCain l-a ridiculizat pe senatorul democrat de Illinois din cauza unei declaratii facute cu o zi inainte de Obama. Intrebat daca ar trimite soldatii americani inapoi in Irak pentru a pune capat unei insurectii sau unui razboi civil in cazul in care Al-Qaida din Irak revine mai puternic, Barack Obama a raspuns ca, daca va fi presedinte, ar lua masuri "daca Al-Qaida formeaza o baza in Irak".

John McCain a criticat insa raspunsul "naiv si neinformat" al lui Obama, afirmand: "Am vesti. Al-Qaida este in Irak. Se numeste Al-Qaida din Irak", a declarat McCain, in aplauzele si rasetele asistentei din Tyler (Texas).

"Daca am pleca de-acolo, Al-Qaida nu doar ca si-ar crea o baza. Ar pune stapanire pe acea tara, iar eu nu am sa permit acest lucru. Nu ma voi preda. Nu ma voi preda Al-Qaida", a afirmat McCain, adaugand ca retragerea trupelor echivaleaza "cu fluturarea steagului alb".

Raspunzand declaratiilor, Obama a afirmat ca "stiu ca Al-Qaida este in Irak". Intr-un discurs tinut la Ohio State University in Columbus, Barack Obama a adaugat: "Am vesti pentru John McCain iar acestea sunt ca nu exista Al-Qaida in Irak pana cand George Bush si John McCain nu decideau sa invadeze Irakul".

Obama a raspuns si declaratiilor lui McCain conform carora "il va urmari pe Ossama bin Laden pana la portile Iadului pentru a pune mana pe el", senatorul de culoare afirmand ca "tot ceea ce a facut McCain a fost sa-l urmeze pe Bush intr-un razboi gresit in Irak".

Potrivit unui sondaj de opinie realizat de Los Angeles Times/Bloomberg, John McCain ar castiga confruntarile electorale atat cu Hillary Clinton, cat si cu Barack Obama. Senatorul de Illinois i-ar pune insa mai multe probleme veteranului de razboi din Vietnam. Conform cifrelor, McCain ar avea un avantaj de 46% fata de 40% in fata fostei Prime Doamane a SUA, insa doar 44% fata de 42% in fata senatorului de Illinois.

Unele sondaje indica chiar faptul ca Barack Obama l-ar invinge pe John McCain la alegerile prezidentiale din 4 noiembrie.