Lituania a refuzat vineri o cerere din partea Minskului de extrădare a liderei opoziţiei belaruse Svetlana Tihanovskaia, care a fugit din Belarus după ce a început reprimarea protestelor declanşate de alegerile prezidenţiale contestate din august anul trecut, relatează dpa, preluată de Agerpres.

Svetlana TihanovskaiaFoto: Natalia Fedosenko / TASS / Profimedia

Refuzul Lituaniei a fost prompt şi la obiect.

"Îi putem spune regimului belarus că am prefera să vedem iadul îngheţând decât să ne gândim la cererile lor", a declarat ministrul de externe lituanian, Gabrielius Landsbergis.

"Lituania a fost şi este un zid în spatele căruia toate forţele democratice persecutate de regimuri pot căuta refugiu", a adăugat el.

Republica Belarus a anunţat vineri că i-a cerut Lituaniei să o extrădeze pe lidera opoziţiei belaruse Svetlana Tihanovskaia, urmărită în ţara sa pentru rolul său în mişcarea de contestare post-electorală în 2020.

"Parchetul general al Belarus i-a cerut Parchetului general al Lituaniei să o extrădeze pe Svetlana Tihanovskaia pentru ca ea să poată fi urmărită pentru infracţiuni împotriva ordinii şi securităţii publice", informează Parchetul belarus într-un comunicat, care precizează că acţionează în conformitate cu un acord bilateral de asistenţă juridică din 1992.