Cu cinci zile înainte de procesul unui polițist alb acuzat de uciderea lui George Floyd, Camera Reprezentanților a adoptat miercuri seara un proiect de reformă profundă a forțelor de ordine, care nu este sigur că va trece de Senat, potrivit La Libre, citat de Rador.

Holograma George FloydFoto: Captura video

Botezat cu numele acestui bărbat negru mort pe 25 mai la Minneapolis la reținerea sa, textul a fost deja adoptat în iunie de camera inferioară a Congresului, cu majoritate democrată. A rămas blocat în Senat, aflat în mâinile republicanilor până în ianuarie.

Aleșii democrați din Cameră l-au reintrodus săptămâna trecută și el a fost adoptat de astă data cu 220 de voturi la 212. Un singur republican l-a susținut și doi democrați au votat împotrivă. Trecerea sa prin Senat, unde republicanii păstrează o putere de blocaj, rămâne incertă, doar dacă nu va fi o variantă edulcorată.

Textul "nu va șterge secole de rasism sistemic" în Statele Unite, a declarat președinta democrată a Camerei, Nancy Pelosi, înaintea adoptării sale. Dar va fi "un uriaș pas" spre "construirea unei relații mai bune, mai sănătoase, între poliție și comunități pe care ea să le respecte".

Proiectul de lege prevede, între altele, să se interzică priza de sufocare, să se limiteze transferul de echipamente militare forțelor de ordine, să se creeze un registru național al polițiștilor demiși pentru abuzuri. Textul ataca de asemenea larga imunitate de care se bucură polițiștii în cazul procedurilor civile.

Prevede de asemenea oprirea, la infracțiunile având legătură cu stupefiantele, mandatelor de percheziție care permit polițiștilor să intre la suspecți fără să bată la ușă. Într-o asemenea situație Breonna Taylor, o tânără infirmieră de culoare, a fost împușcată în martie anul trecut în apartamentul ei.

Numele ei, printre altele, a răsunat peste tot în Statele Unite la marile manifestații antirasiste care au urmat după moartea lui George Floyd.

Bărbatul negru de 40 de ani a murit asfixiat de un polițist alb, Derek Chauvin, care și-a ținut genunchiul pe gâtul lui timp de aproape nouă minute. Procesul lui, care va fi și cel al metodelor polițienești, începe luni la Minneapolis. La Libre