Senatul SUA a început joi examinarea giganticului pachet de stimulare economică dorit de Joe Biden cu citirea exhaustivă a peste 600 de pagini ale textului la cererea republicanilor care se opun proiectului de lege, care ar trebui adoptat în zilele următoare grație majorității democrate, potrivit AFP.

Senatul SUAFoto: senate.gov

Vicepreședintele SUA, Kamala Harris, a trebuit să intervină, așa cum este autorizată de Constituție, pentru a decide votul de autorizare a deschiderii dezbaterilor, deoarece cei 50 de senatori democrați au votat pentru, iar cei 50 de republicani împotrivă.

Citirea celor 628 de pagini ar trebui să dureze aproximativ 10 ore.

Camera superioară va avea apoi 20 de ore pentru a dezbate textul.

Apoi, senatorii vor începe un nou maraton atunci când vor putea propune amendamente și vor cere un vot pentru fiecare.

"Indiferent cât durează, Senatul va rămâne în sesiune pentru a dezbate acest proiect până la sfârșitul săptămânii", a declarat liderul majorității democratice Chuck Schumer, convins că are suficiente voturi pentru a aproba proiectul de lege.

Camera Reprezentanților a aprobat sâmbătă în zorii zilei, numai datorită voturilor democraților, planul de stimulare de 1,9 trilioane de dolari dorit de Joe Biden pentru a sprijini cea mai mare economie din lume, lovită de pandemie.

Textul dezbătut în Senat nu mai include creșterea salariului minim și reduce în special numărul americanilor care ar putea primi un cec pentru 1.400 de dolari.

Serviciile bugetare ale Congresului (CBO) nu și-au publicat încă estimarea joi după-amiază a costului acestui text revizuit.

Președintele democrat al Camerei Reprezentanților, Nancy Pelosi, pare sigură că grupul ei parlamentar va aproba definitiv planul de redresare.

"Il vom revizui și apoi îl vom trimite președintelui", a spus ea joi.