Belgia „trebuie să facă totul” pentru a-i repatria pe copiii belgieni ai jihadiștilor prezenți încă în lagărele din nord-estul Siriei sub control kurd, unde securitatea și condițiile de viață „se deteriorează”, a declarat joi premierul belgian Alexander De Croo, potrivit AFP.

Alexander De CrooFoto: Isopix / Shutterstock Editorial / Profimedia

„În aceste tabere sunt teroriștii de mâine și nu putem admite acest lucru”, a declarat el în fața deputaților, în cadrul sesiunii săptămânale de întrebări către guvern.

Pentru „siguranța noastră” și „bunăstarea lor”, „acești copii, trebuie să facem totul pentru a-i scoate” de acolo, a adăugat liderul liberal flamand.

El a menționat o limită de vârstă stabilită la 12 ani pentru aceste repatrieri, un prag „adesea reținut de serviciile de protecție a tinerilor”.

Potrivit lui, 30 de copii sunt în situație îngrijorătoare.

De asemenea, De Croo a promis că va „analiza de la caz la caz” situația femeilor adulte de naționalitate belgiană deținute în aceste tabere.

În total sunt 13, a spus el: nouă deja condamnate de instanțele belgiene și patru vizate de un mandat internațional de arestare.

„Este clar că și situația mamelor este foarte îngrijorătoare”, a spus premierul. „În lagăre, condițiile se deteriorează, (...) pierdem controlul”.

El răspundea la întrebările a doi deputați care au vizitat recent taberele siriene din Al-Hol și Roj, care au descris o situație care devenise „extrem de periculoasă”.

La începutul lunii februarie, un expert al ONU a avertizat cu privire la „condițiile oribile” și „tratamentele inumane” suferite în aceste două tabere de „peste 64.000 de persoane, majoritatea femei și copii”.

Până acum, repatrierea cetățenilor belgieni din războiul Siriei a avut loc doar foarte rar.

Anteriorul guvern belgian, înlocuit în 2020, a apărat din 2017 principiul „facilitării” repatrierii copiilor sub 10 ani a căror filiație belgiană a fost dovedită.