Protestatarii continuă să iasă în stradă joi în Myanmar, la o zi după cea mai sângeroasă reprimare de la izbucnirea protestelor, cel puțin 38 de protestatari fiind uciși de forțele de ordine, relatează AFP și Associated Press.

Reprimare MyanmarFoto: SOPA Images Limited / Alamy / Alamy / Profimedia

În Rangoon, capitala economică, s-au format mici adunări de manifestanți. Protestatarii scandează „Suntem uniți!” din spatele unor baricade improvizate din anvelope vechi, cărămizi, saci de nisip, bambus și sârmă ghimpată.

Nu departe de aceștia, comercianții se grăbesc să își vândă marfa. „Este periculos să rămâi aici. Poliția și armata trag pe străzi. Este mai bine să pleci acasă și să te întorci seara”, a declarat un vânzător de alimente pentru AFP.

„Ieri a fost o zi oribilă...este foarte trist că armata birmaneză nu s-a schimbat” de 60 de ani, a declarat pentru AFP activista Thinzar Shunlei Yi, aceasta adăugând că va continua să protesteze în San Chaung, o zonă rezidențială din Yangon.

Străzile din San Chaung au fost baricadate în ultimele zile cu saci de nisip, anvelope, cărămizi și sârmă ghimpată. Trecătorii calcă pe afișe lipite de trotuar cu liderului juntei, Min Aung Hlaing, un tertip pentru a-i descuraja pe polițiștii care nu ar îndrăzni să facă asta.

„Acum datoria noastră este să rezistăm”, a adăugat Thinzar Shunlei Yi.

Însă armata pare mai hotărâtă decât oricând să înăbușe protestele care au cuprins țara din sud-estul Asiei după lovitura de stat din 1 februarie împotriva guvernului civil al lui Aung San Suu Kyi.

Kyal Sin primind îngrijiri medicale după ce a fost împușcată (FOTO: STR / AFP / Profimedia)

„Totul va fi bine”

Forțele de securitate din mai multe orașe au tras miercuri cu muniție de război pentru a dispersa mitingurile pro-democrație, imagini postate pe rețelele de socializare arătând protestatarii acoperiți de sânge și răni prin împușcare inclusiv la cap.

Cel puțin 38 de persoane au fost ucise miercuri în urma reprimării, potrivit raportorului special al ONU, Christine Schraner, numărul total al victimelor de la izbucnirea protestelor urcând la peste 50.

Printre victime s-au numărat și patru minori, inclusiv un adolescent de 14 ani, potrivit ONG-ului Save the Children.

Mii de persoane s-au adunat joi la Mandalay, al doilea oraș ca mărime al țării, pentru înmormântarea unei tinere de 19 ani, care a murit cu o zi înainte, Kyal Sin devenind un simbol în țară.

O fotografie cu ea în care era văzută purtând un tricou cu mesajul „Totul va fi bine” cu puțin timp înainte de a fi împușcată s-a viralizat pe rețelele de socializare.

Partidul lui Aung San Suu Kyi a anunțat că își va coborî în bernă steagurile la toate birourile sale pentru a comemora morții.

Violențele de miercuri au declanșat încă o rundă de proteste internaționale.

Armata din Myanmar a tras cu muniție de război în protestatari (FOTO: AFP / Profimedia Images)

Washingtonul, „îngrozit și revoltat”

Președintele francez Emmanuel Macron a cerut „încetarea imediată a represiunii” și Departamentul de Stat al SUA a declarat că este „îngrozit și revoltat”, solicitând Chinei să „își folosească influența” avută în rândul juntei.

Beijingul și Moscova, aliați tradiționali ai armatei din Myanmar la ONU, nu au condamnat oficial lovitura de stat, considerând criza drept „o problemă internă” a țării.

Christine Schraner a purtat discuții cu junta, avertizându-i pe generali că ONU „ar putea lua măsuri importante” pentru a încerca să pună capăt violențelor. Schraner s-a oferit să meargă în Myanmar, însă armata i-a transmis că este „binevenită, dar nu acum”.

Represiunea continuă și în domeniul judiciar. Aung San Suu Kyi, reținută într-o locație secretă de armată, este acum vizată de patru capete de acuzare, printre care și „incitare la tulburări publice”. Fostul președinte Win Myint este acuzat în special de încălcarea Constituției.

Șase jurnaliști birmani, printre care Thein Zaw, fotograf pentru agenția americană Associated Press (AP), sunt urmăriți penal pentru „provocarea fricii în rândul populației, răspândirea de informații false (...) sau incitarea angajaților guvernamentali la nesupunere”. Se confruntă cu trei ani de închisoare.

Aproape 1.500 de persoane au fost arestate, acuzate sau condamnate de la 1 februarie, potrivit unui ONG care oferă asistență prizonierilor politici însă numărul real este cu siguranță mult mai mare.

Ultimele revolte populare din 1988 și 2007 au fost reprimate sângeros de militari.

Armata, care contestă rezultatul alegerilor din noiembrie, câștigate în mod covârșitor de partidul lui Aung San Suu Kyi, a promis că va organiza un nou scrutin, fără a oferi însă un calendar pentru organizarea acestuia.