Fostul vicepreşedinte american Mike Pence a denunţat, miercuri, "nereguli semnificative" înregistrate în scrutinul prezidenţial desfăşurat în Statele Unite în noiembrie 2020 şi solicită reformarea sistemului electoral pentru asigurarea "integrităţii" alegerilor, potrivit Daily Signal, citat de Mediafax.

HotNews.roFoto: Hotnews

"După un scrutin marcat de nereguli semnificative în procesul de votare şi de numeroase situaţii în care unii oficiali au ignorat legi electorale statale, împărtăşesc preocupările a milioane de americani despre integritatea alegerilor din 2020. De aceea, când am prezidat sesiunea plenară a Congresului pentru certificarea rezultatelor Colegiului Electoral, am pledat pentru asigurări că toate obiecţiile formulate corespunzător în virtutea Legii numărării voturilor să fie analizate complet de Congres şi de poporul american", afirmă Mike Pence, într-un editorial publicat în revista Daily Signal, a institutului conservator Fundaţia Heritage (Heritage Foundation).

"Evenimentele tragice produse pe 6 ianuarie - cele mai semnificative fiind pierderile de vieţi omeneşti şi violenţele de la Capitoliu - au lipsit poporul american de o dezbatere substanţială în Congres despre integritatea electorală în America. În virtutea Constituţiei, alegerile sunt organizate la nivel statal. Iar fiecare stat este obligat să numească electori prezidenţiali «în maniera pe care o poate stabili Legislatura». Multe dintre cele mai îngrijorătoare nereguli în procesul de votare au avut loc în state care au ignorat legi introduse de legislaturile statale în favoarea schimbărilor majore ordonate de guvernatori, secretari de stat şi instanţe", declară Mike Pence.

"Chiar dacă membrii legislaturilor din multe state au iniţiat activităţi în sensul reformelor electorale pentru restabilirea încrederii publicului în alegerile statale, din nefericire, democraţi din Congres au ales să elimine aceste preocupări şi reforme valide pentru încercările insistente de naţionalizare a alegerilor prin sfidarea flagrantă a Constituţiei SUA", argumentează Mike Pence.

"Trebuie să facem tot ce putem pentru schimbare, pentru a asigura că cetăţenii americani, indiferent ce partid preferă, au încredere în corectitudinea şi securitatea procesului electoral", subliniază Mike Pence în editorialul intitulat "Integritatea alegerilor este un imperativ naţional".

Acest editorial reprezintă prima declaraţie publică amplă făcută de Mike Pence după încheierea mandatului de vicepreşedinte al SUA, notează publicaţia The Hill. Spre deosebire de Donald Trump, Mike Pence a participat la ceremonia de învestire a lui Joseph Biden în funcţia de preşedinte.

Fostul preşedinte Donald Trump l-a acuzat pe Mike Pence că nu are "curaj", criticându-l pentru că nu a intervenit activ pentru blocarea procedurii validării de către Congres a victoriei lui Joseph Biden în scrutinul prezidenţial.

Donald Trump şi unii aliaţi republicani au denunţat fraude electorale în scrutinul prezidenţial. Donald Trump nu a recunoscut victoria lui Joseph Biden. Departamentul Justiţiei nu a depistat fraude în scrutinul prezidenţial.

Donald Trump a fost inculpat de Camera Reprezentanţilor pentru "instigare la insurecţie", după protestele violente din 6 ianuarie. Potrivit articolului de inculpare, "Donald Trump s-a implicat în delicte majore şi minore prin instigarea la acte de violenţă împotriva instituţiilor de guvernare din Statele Unite". Donald Trump a fost acuzat că a pretins în mod repetat că a câştigat scrutinul prezidenţial şi a încurajat, prin discursul rostit pe 6 ianuarie în faţa simpatizanţilor adunaţi în zona Eclipse din centrul Washingtonului, acţiunile violente asupra Capitoliului, în timp ce Congresul valida victoria lui Joseph Biden în scrutinul prezidenţial. Donald Trump a fost achitat de Senat.