Raportul Freedom House Scădere a libertății în Ungaria și Polonia, nicio modificare în România / SUA, în jumătatea inferioară a țărilor libere: ”România, printre omologii săi”

de I.B.     HotNews.ro
Joi, 4 martie 2021, 0:39 Actualitate | Internaţional


Proteste Louisville in cazul Breonna Taylor
Foto: Jeff Dean / AFP / Profimedia
Libertatea a înregistrat un declin în SUA și în întreaga lume în timpul pandemiei de COVID-19, rezultând că mai puțin de 20% din populația lumii trăiește într-o țară liberă, potrivit evaluării anuale a drepturilor politice și a libertăților civile, publicată de Freedom House miercuri.

Cel mai scăzut procent al populației lumii, din 1995 până în prezent, trăiește într-o țară liberă, iar trei sferturi trăiesc în țări în care libertatea scade, a declarat Michael Abramowitz, președintele Freedom House, o organizație non-profit care pledează pentru democrație și drepturile omului.

Un ușor declin în Polonia și în Ungaria / Nicio modificare în RomâniaRaportul din 2021 evaluează toate țările din Balcanii de Vest ca fiind „parțial libere”, așa cum a făcut Freedom House în evaluarea sa de anul trecut. Noah Bouyon, analist la Freedom House, a declarat pentru BIRN că libertățile au scăzut ușor în unele țări din Balcanii de Vest, dar că imaginea a fost mixtă. În Serbia, libertățile au scăzut în mod special din cauza pandemiei, a spus Bouyon. „Am fost îngrijorați de instrumentalizarea restricțiilor înainte de alegerile parlamentare și apoi, când populația a protestat față de reintroducerea unor măsuri foarte dure, a existat multă violență din partea poliției, care ne-a îngrijorat”, a explicat el.

A fost observat un ușor declin în Kosovo, Albania și Bulgaria, precum și Serbia, în timp ce ușoare îmbunătățiri au fost constatate în Muntenegru, Macedonia de Nord și R.Moldova.

Nu s-a înregistrat nicio modificare în Bosnia-Herțegovina, Croația și România.

În Ungaria, singura țară a Uniunii Europene clasificată drept „parțial liberă” de Freedom House,
o serie de măsuri de urgență au permis executivului să guverneze prin decrete, în ciuda faptului că au fost neglijabile cazurile de coronavirus în țară până în toamnă, se arată în raport. „Printre alte greșite întrebuințări ale acestor noi puteri, guvernul a retras asistența financiară de la municipalitățile conduse de partidele de opoziție. Impulsul pentru o mai mare autoritate executivă a fost în concordanță cu graduala concentrare a puterii pe care premierul Viktor Orban a orchestrat-o în ultimul deceniu", explică raportul.

Freedom House a constatat un ușor declin atât în Polonia, cât și în Ungaria. În Polonia, partidul de guvernământ a citat criza sănătății drept justificare pentru o încercare ilegală, în ultimul moment, de a ocoli comisia electorală și de a aranja unilateral votul prin corespondență pentru alegerile prezidențiale, se arată în raport. Deși acest lucru a eșuat și alegerile au avut loc la o dată ulterioară, acestea au fost afectate de utilizarea abuzivă a resurselor de stat și de acuzații penale împotriva activiștilor LGBT, adaugă raportul. Freedom House nu a observat nicio modificare în Republica Cehă, dar o ușoară îmbunătățire în Slovacia. Bouyon a spus că noul guvern slovac a făcut progrese în ceea ce privește activitățile anticorupție și sistemul judiciar. El a adăugat însă: „Suntem îngrijorați de carantinarea discriminatorie a anumitor așezări cu majorități rome din Slovacia”.

Raportul Freedom House notează că guvernul Turciei a continuat să contracareze disidența internă și a intervenit în votul prezidențial din nerecunoscuta Republică Turcă a Ciprului de Nord. De-a lungul frontierei turco-grecești, migranții și refugiații au suferit „respingeri” violente, fenomen văzut și la frontiera croato-bosniacă, se spune în raport.

Bouyon a spus că pandemia de COVID-19 va avea consecințe durabile pentru eforturile anticorupție și pentru drepturile omului. "În unele țări mai mult decât în altele, mulți oameni au fost arestați fie pentru încălcarea restricțiilor, fie, mai îngrijorător, pentru delicte de exprimare, cum ar fi răspândirea panicii", a spus Bouyon. „Cred că aceste cazuri pot să fie foarte dăunătoare pentru drepturile omului dacă vor fi judecate la cote maxime”, a adăugat el. (Balkan Inside-preluare Rador)


THE WASHINGTON TIMES: Evaluarea realizată de Freedom House plasează SUA în jumătatea inferioară a țărilor libere, cu o tendință descendentă/ ”România se numără printre omologii săi”


SUA au obținut un scor de 83 în sistemul de 100 de puncte al Freedom House, care evaluează țările pe o scară de 40 de puncte pentru drepturile politice și o scară de 60 de puncte pentru libertățile civile. SUA au scăzut cu trei puncte față de anul trecut și cu 11 puncte în ultimul deceniu. "Acest declin, după cum veți vedea, a început înainte ca președintele Trump să preia funcția [și] nu va fi inversat în curând doar pentru că avem o nouă administrație", a spus Abramowitz, potrivit Washington Post.

„SUA au de făcut un efort foarte serios ca țară pentru a consolida democrația aici, acasă, și pentru a ne afirma cu adevărat drept campion mondial al libertății”.

Autorii raportului au citat arestări în masă și violențe în timpul demonstrațiilor pentru justiție rasială din vara trecută, lipsa de transparență cu privire la tratamentul și prevenirea COVID-19, acuzațiile de fraudă ale alegătorilor lui Trump, ca răspuns la alegerile prezidențiale din noiembrie, și revolta din 6 ianuarie de la Capitoliu, ca elemente care se numără printre cei mai preocupanți indicatori ai sănătății democrației SUA, citează Rador.

„Izbucnirea violenței politice în inima simbolică a democrației americane, incitată chiar de președinte, a aruncat țara într-o criză și mai mare”, se menționează în raport. „Fără a aduce atingere instalării unui nou președinte în conformitate cu legea și Constituția, Statele Unite vor trebui să lucreze energic pentru a-și consolida garanțiile instituționale, pentru a-și restabili normele civice și pentru a susține promisiunea principiilor sale de bază pentru toate segmentele societății, dacă vor să-și protejeze venerabila democrație și să recâștige credibilitatea globală”.

Întrebați cât de aproape au fost SUA de a intra în categoria „țară parțial liberă” a raportului, autorii principali Sarah Repucci și Amy Slipowitz au spus că SUA se află în jumătatea inferioară a țărilor libere și s-au îndreptat în jos, dar nu la nivelul inferior.

Repucci a spus că omologii Americii în urmă cu 10 ani erau democrații occidentale cum ar fi Franța și Germania. Acum, Croația, Ghana, Mongolia, Panama și România se numără printre omologii săi, a spus Slipowitz.

Abramowitz le-a declarat reporterilor că pandemia de COVID-19, influența crescândă a Partidului Comunist Chinez și diminuarea libertății în India au marcat unele dintre cele mai mari schimbări din ultimul an. El a spus că restricțiile anti-coronavirus i-au încurajat pe dictatori, care au folosit pandemia pentru a ajunge la putere și a-și consolida puterea. Grupul își publică raportul anual din 1973.

În timp ce poziția Americii a suferit un declin, se constată în raport, China autoritară și-a exercitat autoritatea în afara granițelor sale. „Influența nefastă a regimului în China, cea mai populată dictatură a lumii, a fost deosebit de profundă în 2020”, se spune în raport.

„Beijingul și-a intensificat campania globală de dezinformare și de cenzură pentru a contracara consecințele rezultate din acoperirea focarului inițial de coronavirus, ceea ce a împiedicat în mod grav un răspuns global rapid în primele zile ale pandemiei”.

Pentru țările democratice care doresc să contracareze China și alte țări autoritare în ascensiune, raportul a recomandat democrațiilor să investească în alianțe cu alte țări libere, să sporească sprijinul public pentru principiile democratice prin educație civică și să susțină mass-media liberă și independentă, printre alte demersuri. China l-a sancționat pe Abramowitz în august pentru activitatea sa la Freedom House, alături de alți 10 lideri politici și nonprofit americani. El a spus că acțiunile continue ale țării comuniste pentru a zdrobi Hong Kong-ul și a intimida disidenții din întreaga lume se resimte în afara granițelor Chinei.

India, cea mai populată democrație a lumii, a ajuns de la categoria „liberă”, la „parțial liberă” în raport. Premierul indian Narendra Modi a reprimat criticii și a folosit carantina anti-coronavirus pentru a înlătura lucrătorii migranți, potrivit Freedom House. „Mișcarea naționalistă hindusă aflată la guvernare a încurajat, de asemenea, transformarea musulmanilor în țapi ispășitori, acestora reproșându-li-se în mod disproporționat răspândirea virusului și confruntându-se cu atacuri ale mulțimilor împotriva lor”, se arată în raport.

„În loc să servească drept un campion al practicii democratice și o contrapondere la influența autoritară a unor țări precum China, Modi și partidul său conduc în mod tragic India către autoritarism”. Washington Post (preluare Rador)


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

3494 vizualizari

 • -2 (4 voturi)    
  atita vreme (Joi, 4 martie 2021, 10:12)

  mongolul [utilizator]

  cat nu se realizeaza reforma institutionala si nu se reduce numarul bugetarilor, nu vom fi decat o forma fara fond; o democratie de mucava; un sat "Potemkin".
  Si apoi mai trebuie si EPURARE.
  Degeaba faci reforma institutionala, daca pastrezi mamuti osificati cu mentalitati comuniste. Vor intoarce rezultatul reformei, impotriva puterii democrate.
  (Vezi judecatorul care a clasat dosarul "10 august". Si cati ca el.)
  • -1 (1 vot)    
   da, bai (Vineri, 5 martie 2021, 1:26)

   srpc [utilizator] i-a raspuns lui mongolul

   de-aia suntem un stat totalitar neoliberal fiindca sunt multi bugetari comunisti :))
 • +1 (11 voturi)    
  America nu mai este o veritabila democratie (Joi, 4 martie 2021, 10:23)

  animatron [utilizator]

  Autorii raportului nu vor sa o spuna direct pt a nu soca, dar se poate citi clar printre randuri:

  "..Statele Unite vor trebui să lucreze energic pentru a-și consolida garanțiile instituționale, pentru a-și restabili normele civice și pentru a susține promisiunea principiilor sale de bază pentru toate segmentele societății..".

  "pentru toate segmentele societatii"
  este fix ceea ce respinge violent si agresiv o stanga care a scapat total de sub controlul normelor morale si de "common sense".

  Cenzura neoficiala omniprezenta (prin intermediul corporatiilor care controleaza retele sociale), haituirea opozantilor politici, cererile de incarcerare contra presedintelui Trump, impunerea ideologiei extremiste "woke" (respinsa oficial de UK si Franta), absurditatile "cancel culture" (un adevarat razboi cultural).

  Refuzul partizan de a investiga parlamentar acuzatiile de frauda intaresc suspiciunile si neincrederea in actualul sistem de votare si in realitatea unor alegeri libere.

  Faptul ca presa pro-guvernamentala domina peisajul mediatic in proportii specifice dictaturilor africane e iarasi un dezechilibru care afecteaza democratia americana.

  Chiar si cand dreapta conservatoare incearca sa aiba instrumente mass-media, stanga face tot ce poate pentru a le contracara si cenzura (vezi Twitter, cazul "Parler", amenintarile de a scoate de pe cablu posturile pro-Trump, etc).

  Libertatea de exprimare e din ce in ce mai limitata in USA, prin cenzura si autocenzura, asta nu are cum sa fie "democratic", e o violenta totalitarista.

  Casa Alba inconjurata de zeci de mii de soldati si garduri de sarma ghimpata lasa o imagine de tara de lumea a treia si arata ca oligarhia la putere se teme de reactii populare, de faptul ca nu are o sustinere puternica in populatie ("plicurile" de la vot nu tin loc de persoane reale).

  Intelectualii si liberalii ar trebui sa fie primii care sa se opuna derivei stangiste totalitariste din USA, in caz contrar sunt "idioti utili" pt China si Rusia.
  • -5 (7 voturi)    
   hehe (Joi, 4 martie 2021, 15:06)

   transpenibilus [utilizator] i-a raspuns lui animatron

   Ai uitat sa adaugi ca singura democratie veritabila e rusia, pizidelule rusesc.


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by