Bruxelles a condamnat miercuri decizia Londrei de a prelungi perioada de grație a controalelor alimentare între Marea Britanie și Irlanda de Nord, pe care o consideră „o încălcare” a acordului Brexit, potrivit AFP.

HotNews.roFoto: Hotnews

Vicepreședintele Comisiei Europene, Maros Sefcovic, își exprimă „profunda îngrijorare” cu privire la această „decizie unilaterală” a guvernului britanic, în „contradicție flagrantă cu abordarea constructivă care a predominat până acum”, în această comunicare dintre cele două părți.

Comisia Europeană a anunţat marți că va aplica planul de construire a unor posturi permanente de control la limita administrativă dintre provincia britanică Irlanda de Nord şi restul Marii Britanii, cerând Guvernului de la Londra să respecte Protocolul Acordului Brexit.

Daniel Ferrie, un purtător de cuvânt al Comisiei Europene, a declarat că Marea Britanie trebuie să îşi respecte obligaţiile asumate în virtutea Protocolului nord-irlandez al Acordului Brexit, scrie Mediafax.

„Ne aşteptăm ca guvernul britanic să respecte obligaţiile privind posturile permanente care trebuie amplasate până la jumătatea anului 2021 (...)”, a afirmat oficialul european, conform site-ului Politico.eu.

Posturile permanente de control, care vor fi sub administraţie europeană, vor fi construite în porturile nord-irlandeze Belfast, Larne, Warrenpoint şi Foyle, urmând să fie verificat tranzitul de produse spre şi dinspre restul Marii Britanii.

Comisia Europeană a făcut acest anunţ după ce Gordon Lyons, ministrul nord-irlandez al Agriculturii şi membru al Partidului Democratic Unionist (DUP), a emis un ordin prin care suspendă lucrările de construire a punctelor de control.