​​Decizia Curții Penale Internaționale (CPI) de a lansa o anchetă asupra potențialelor crime comise în teritoriile palestiniene reflectă „însăși esența antisemitismului”, a declarat miercuri premierul israelian Benjamin Netanyahu într-un mesaj televizat, potrivit AFP.

Benjamin NetanyahuFoto: Rafael Ben-Ari / Alamy / Profimedia Images

CPI "a luat o decizie care este însăși esența antisemitismului și a ipocriziei (...) Vom apăra fiecare soldat, fiecare ofițer, fiecare civil și vă promit că vom lupta pentru adevăr până când decizia scandaloasă să fie anulată", a spus Netanyahu.

Procuroarea generală a Tribunalului Penal Internațional (TPI) Fatou Bensouda a anunțat miercuri că a deschis o anchetă privind prezumtive crime comise în teritoriile palestiniene ocupate, o inițiativă la care Israelul se opune ferm, scrie AFP.

Fatou Bensouda declarase anterior că există un "fundament rezonabil" pentru a crede că au fost comise crime de către membrii forțelor israeliene, de către autoritățile israeliene, de Hamas și de grupări armate palestiniene în cursul războiului din Gaza din 2014.

"Astăzi confirm deschiderea de către Biroul procurorului Tribunalului Penal Internațional a unei anchete privind situația din Palestina", a declarat ea, într-un comunicat.

"Ancheta va viza crimele care țin de competența Tribunalului și care ar fi fost comise în situația de după 13 iunie 2014."