Procuroarea generală a Tribunalului Penal Internațional (TPI) Fatou Bensouda a anunțat miercuri că a deschis o anchetă privind prezumtive crime comise în teritoriile palestiniene ocupate, o inițiativă la care Israelul se opune ferm, scrie AFP.

Fatou BensoudaFoto: Wikipedia

Fatou Bensouda declarase precedent că există un "fundament rezonabil" pentru a crede că au fost comise crime de către membrii forțelor israeliene, de către autoritățile israeliene, de Hamas și de grupări armate palestiniene în cursul războiului din Gaza din 2014.

"Astăzi confirm deschiderea de către Biroul procurorului Tribunalului Penal Internațional a unei anchete privind situația din Palestina", a declarat ea, într-un comunicat.

"Ancheta va viza crimele care țin de competența Tribunalului și care ar fi fost comise în situația de după 13 iunie 2014."

Șeful diplomației israeliene, Gabi Ashkenazi, a denunțat o "decizie politică" ce consacră "falimentul moral" al acestei instanțe.

"Este vorba de o decizie politică a unui procuror la finalul mandatului său (...) care transformă tribunalul într-un instrument în mâinile extremiștilor și al organizațiilor antisemite", a afirmat Ashkenazi, citat într-un comunicat.

Spre deosebire de Palestina, Israelul nu este membru al TPI și se opune vehement oricărei anchete.

Dar judecătorii TPI au deschis calea unei anchete privind crime de război după ce au decis luna trecută că Tribunalul este competent pentru faptele care au avut loc în teritoriile palestiniene ocupate.