În ceea ce privește vânătoarea de antichități, e greu să dai o lovitură mai mare, scrie BBC.

Vasul Ming descoperit in ConneticutFoto: Sothebys.com

Un vas mic cumpărat pentru doar 35 de dolari la o vânzare în curte din statul american Connecticut s-a dovedit a fi un artefact chinezesc rar din secolul XV.

Vasul din porțelan alb a fost cumpărat de un colecționar de antichități în orașul New Haven anul trecut, acesta căutând imediat un expert pentru a evalua obiectul.

Experții au concluzionat că vasul ar valora între 300.000 și 500.000 de dolari.

Aceștia cred că artefactul este unul din doar șapte vase similare care au supraviețuit până în prezent, toate celelalte aflându-se în muzee.

Obiectul urmează să fie scos la licitație de casa Sotheby's din New York în 17 martie, aceasta catalogând descrierea drept „excepțională și rară”.

„A devenit imediat aparent că ne uitam la ceva cu adevărat foarte, foarte special”, a declarat Angela McAteer, o expertă în obiecte ceramice a casei de licitații.

„Stilul decorațiunilor, forma vasului, chiar și doar nuanța albastrului sunt caracteristice perioadei porțelanurilor de la începutul secolului XV”, a explicat aceasta, adăugând că „toate aceste caracteristici sunt reprezentative” pentru perioada dinastiei Ming.

Modul exact în care artefactul a ajuns să fie vândut la o vânzare în curte din Connecticut rămâne un mister, unii sugerând că acesta ar fi fost transmis de generațiile succesive ale aceleiași familii.

„Este mereu uluitor să te gândești că astfel de lucruri încă se întâmplă, că astfel de comori încă sunt descoperite”, a mai declarat McAteer.