Biserica Ortodoxă a Ciprului a cerut retragerea controversatei piese „El Diablo” din concursul Eurovision de anul acesta, acuzând că aceasta face de râs fundația morală a țării pe plan internațional prin promovarea „venerării diavolului”, relatează The Guardian.

Preoti ortodocsi din CipruFoto: Iakovos Hatzistavrou / AFP / Profimedia Images

Sfântul Sinod al bisericii ortodoxe din această țară a afirmat într-un comunicat de presă că melodia „laudă practic supunerea fatalistă a oamenilor în fața autorității diavolului” și a îndemnat televiziunea publică aleagă o piesă care să „exprime istoria, culturile, tradițiile și revendicările noastre”.

Melodia și versurile sale - „Mi-am dat inima diavolului („el diablo”)...fiindcă îmi spune că sunt îngerul lui” - a cauzat deja controverse în țara insulară din estul Mediteranei, unii comentatori acuzând că este plină de conotații sataniste.

Poziția oficială a bisericii a venit la câteva zile după ce un bărbat a fost pus sub acuzare pentru amenințări și tulburarea liniștii publice după ce a dat buzna în sediul televiziunii publice pentru a protesta față de ce acesta a condamnat ca fiind „blasfemia” melodiei și afrontul la adresa creștinismului.

Printre criticii vocali ai melodiei se numără un înalt membru al clerului, o organizație care reprezintă profesorii de religie care predau în liceu, un partid acuzat de extremism de dreapta și numeroși ciprioți de rând care și-au exprimat „dezgustul” față de aceasta pe platformele social media.

Andreas Frongos, directorul televiziunii publice, a insistat însă că melodia nu va fi retrasă și că organizația sa nu a intenționat să jignească simțămintele religioase ale nimănui.

Acesta a afirmat totuși că televiziunea publică ar fi trebuit să explice mai bine că mesajul melodiei se referă la o relație abuzivă între noi iubiți.

Biserica respinge însă „interpretarea metaforică” a versurilor despre care spune că sunt provocatoare și inacceptabile „și reprezintă o subcultură teribilistă în contradicție totală cu valorile poporului nostru și cu tradițiile noastre grecești și ortodoxe”.

Biserica Ortodoxă afirmă de asemenea că a primit un „val de reacții din partea a mii” de persoane care și-au exprimat „dezamăgirea justificată” în legătură cu melodia, multe din acestea venind din partea unor „muzicieni respectați”.

REFERINȚĂ: