​Serbia a furnizat 10.000 de doze de vaccinuri produse de AstraZeneca țării vecine Bosnia și Herzegovina, într-un gest de solidaritate. Președintele sârb, populistul Aleksandar Vucic, a mers în capitala bosniacă Sarajevo pentru a livra personal această tranșă de vaccinuri antiCovid autorităților locale, relatează Euronews.

Aleksandar VucicFoto: Agerpres

Gestul vine în contextul unor tensiuni legate de întârzierea unor tranșe de vaccinuri în cadrul programului internațional de asistență COVAX, program în cadrul căruia au fost distribuite primele doze în Africa, săptămâna trecută.

Oficilaii au admis că ritmul de distribuire a vaccinurilor antiCovid din cadrul COVAX este mai lent decât se așteptau în unele zone.

Amintim că programul COVAX este coordonat în principal de Uniunea Europeană și OMS cu scopul de a oferi vaccinuri țărilor mai sărace, care nu au capacitatea financiară de a plăti pentru acestea.

Astfel, în timp ce Israel, Regatul Unit sau SUA au cel mai accelerat ritm de vaccinare, ceea ce le permite să ajungă mai repede la imunizarea populației, statele care se bazează pe COVAX trebuie să aibă răbdare.

Bosnia a amenințat că va da în judecată programul COVAX în cazul în care livrarea de vaccinuri nu respectă termenii convenți. Potrivit acordului, Bosnia ar trebui să primească 1,2 milioane de doze ceea ce ar acoperi o treime din populația fostei republici iugoslave.

Autoritățile urmau să discute problema tranșelor cu șeful OMS Tedros Adhanom Ghebreyesus, pentru a semna un acord adițional, precizând că Bosnia are capacitatea de a primi și stoca în condițiile optime aceste vaccinuri.

”Gestul de solidaritate” al Serbiei

Cele 10.000 de doze aduse de președintele Serbiei vor fi suficiente pentru 5.000 de locuitori ai fostei republici dominate de musulmani.

Vucic a declarat că este vorba despre un gest de solidaritate și a îndemnat statele din Balcani să colaboreze.

“Am așteptat vaccinurile de la UE, însă nu le-am primit. Le vom mulțumi atunci când vom primi vaccinurile din programul COVAX”, a comentat președintele sârb.