Boeing și Forțele Regale Aeriene Australiene au anunțat miercuri că au realizat primul zbor de test al unui avion de luptă fără pilot proiectat să acționeze în colaborare cu aeronave cu piloți, transmite Reuters.

Loyal WingmanFoto: boeing.com

"Loyal Wingman" (Camaradul Credincios), primul avion militar proiectat și fabricat în Australia după mai mult de jumătate de secol, a zburat sub supervizarea unui pilot de teste Boeing ce era într-o stație de control de la sol în Australia de Sud.

Aeronava Loyal Wingman a Boeing are 11,6 metri lungime, o autonomie de zbor de 3.700 de kilometri, iar botul se poate deschide pentru introducerea unor diferite tipuri de încărcături.

Acesta poate fi dotat cu armament și acționa ca scut pentru protejarea avioanelor de luptă cu pilot.

Guvernul australian a spus marți că va investi încă 89 de milioane de dolari, pentru alte trei astfel de aparate, cu scopul de a crea echipe tactice împreună cu avioane pilotate.

În timpul testului din Australia, Loyal Wingman a decolat singur și a efectuat zborul pe o rută predeterminată, cu viteze diferite și cu schimbări de altitudine pentru a verifica funcționalitatea și a demonstra performanțele aparatului.

Boeing a spus că până la 16 aeronave Loyal Wingman pot fi puse în echipa unui avion cu pilot pentru misiuni militare.