O sută șaptezeci de membri ai Camerei Reprezentanților din SUA au semnat o scrisoare trimisă secretarului de stat Antony Blinken prin care solicită administrației președintelui Joe Biden să abordeze probleme "tulburătoare" ţinând de drepturile omului, pe fondul elaborării politicii privind relațiile cu Turcia, potrivit Reuters.

Antony Blinken Foto: Captura Wikipedia

În scrisoarea, datată 26 februarie și făcută publică luni, se menționează că Turcia, aliată din NATO, a fost mult timp o parteneră importantă a SUA, dar se adaugă totodată că administrația președintelui Tayyip Erdogan a tensionat relațiile bilaterale.

"Problemele strategice au primit pe bună dreptate o atenție semnificativă în relația noastră bilaterală, dar încălcarea gravă a drepturilor omului și derapajele de la democraţie care au loc în Turcia reprezintă de asemenea o preocupare semnificativă", se afirmă în scrisoare. Preşedintele Erdogan a declarat, pe 20 februarie, că interesele comune ale Turciei și ale SUA depășesc diferendele dintre ele, iar Turcia dorește ameliorarea cooperării cu Washingtonul.

Dar relațiile s-au răcit din cauza unei serii de probleme, între care achiziționarea de către Turcia a unui sistem rusesc de apărare antirachetă și sprijinul SUA pentru miliția kurdă YPG din Siria.

Washingtonul și-a exprimat de asemenea repetat îngrijorarea cu privire la respectarea drepturilor și libertăților. În scrisoarea legiuitorilor se afirmă că dl Erdogan și partidul său au slăbit sistemul judiciar al Turciei, au instalat aliați politici în poziții cheie din sistemele militar și de informații și au arestat în mod nedrept adversarii politici, jurnaliștii și membrii grupurilor minoritare.