Comisia Europeană va propune reguli obligatorii de transparență salarială pentru a combate discriminarea în funcție de sex

de S.J.     HotNews.ro
Luni, 1 martie 2021, 16:36 Actualitate | Internaţional


Ursula von der Leyen
Foto: Olivier HOSLET / AFP / Profimedia
Comisia Europeană vrea să pună capăt diferențelor de salarizare dintre femei și bărbați, intenționând să prezinte un plan cu reguli obligatorii pentru statele membre pentru a combate discriminarea pe bază de sex, relatează Politico.

Ideea din spatele propunerii este de a le oferi angajaților acces la informațiile privind grila de salarizare a companiei, datele urmând să fie defalcate pe tipul muncii și sex, și de a-i forța pe angajatori să remedieze diferențele de plată în cazul unor posturi similare.

Introducerea unor reguli obligatorii privind transparența salarizării a fost una din politicile prioritare anunțate de președintele Comisiei Europene Ursula von der Leyen, prima femeie aflată în fruntea executivului UE, care a promis să le introducă în primele 100 de zile de la preluarea funcției.

Comisia intenționează să prezinte planul în 4 martie, aproape un an mai târziu.

Documentul obținut de jurnaliștii de la Politico afirmă că „diferența de gen în salarizare” (gender pay gap) - definită drept diferența de salarizare între bărbați și femei pentru aceeași muncă - rămâne în medie de 14,1% la nivelul UE și că „transparența salarizării permite muncitorilor să depisteze și demonstreze posibile discriminări pe bază de sex”.

În prezent doar 10 țări membre ale blocului comunitar au adoptat legi privind transparența salarizării: Austria, Belgia, Danemarca, Germania, Spania, Finlanda, Franța, Italia, Portugalia și Suedia.

Alte două, Irlanda și Olanda, analizează ideea.

Dovezile privind eficacitatea unor asemenea politici sunt limitate dar o cercetare efectuată în Danemarca în 2006 a arătat că introducerea legii privind transparența salarizării a dus la diminuarea diferențelor salariale între femei și bărbați cu 13%.

Propunerea Comisiei va include mai multe obligații pentru companii și le va oferi salariaților dreptul de a cere ca angajatorul să le furnizeze informații despre nivelul veniturilor în comparație cu cel realizat în alte firme pe un post similar, informațiile urmând să fie defalcate în funcție de sex.

Ea ar interzice de asemenea angajatorilor să le ceară candidaților informații privind nivelul veniturilor realizate la locul de muncă actual în timpul interviului de angajare. De asemenea ar fi instituită obligația publicării salariului oferit pentru un post înainte de interviu.

Țările UE ar fi obligate să stabilească instrumente care să clasifice valoarea muncii în funcție de criterii precum abilitățile, educația, tipul sarcinilor și randamentul din timpul programului de muncă pentru a ajuta angajatorii să creeze sisteme de salarizare neutre față de sex.

Companiile cu peste 250 de angajați ar fi obligate să ofere informații detaliate cu privire la diferența de gen în salarizare însă propunerea stipulează că guvernele statelor membre ar putea decide să colecteze centralizat datele „pentru a limita posibila povară” a raportărilor pentru angajatori.

În cazul în care o companie va înregistra o diferență mai mare de 5% între salariile femeilor și bărbaților ce efectuează aceeași muncă, angajatorul va fi obligat să facă o „evaluare comună a plăților” cu reprezentanții muncitorilor și să corecteze diferențele, potrivit propunerii.

Angajatorii resping ideea că diferențele de salarizare s-ar datora discriminării, afirmând că acestea sunt cauzate de alți factori precum segregarea pieței muncii și se opun introducerii unor raportări obligatorii privind salariile.








Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

















4194 vizualizari

 • +5 (9 voturi)    
  Diferentele de salarizare (Luni, 1 martie 2021, 16:58)

  Gigi Kent [utilizator]

  Diferentele de salarizare se datoreaza foarte multor factori sociali si psihologici. Cel mai cunoscut factor este ca femeile vor sa fie placute de catre ceilalti (sefi / sefe actuale sau potentiale) si au dificultati in a cere salarii mai mari / cresteri de salarii. Apoi exista tendinta de a se subevalua, mult mai prezenta la femei decat la barbati. Obligatiile familiale pentru o parte (familiile cu copii) respectiv ani lipsa de experienta, acceptarea de joburi part time cu venituri per ora mai reduse decat cele full-time etc.

  Din pacate angajatorii vor profita si vor trage in jos salariile barbatilor in loc sa le creasca pe cele ale femeilor (va fi un fel de egalitarism dar in minus).

  De asemenea masura intra in contradictie (ca multe alte masuri) cu principiile de performanta. Cunosc destule femei mai bine platite decat barbatii din profesia lor dar exclusiv pentru ca sunt mai performante decat barbatii. Poate se trezesc si ele cu salariile reduse pentru ca ... trebuie sa eliminam gender pay gap sau ceva.
 • +5 (15 voturi)    
  Se sparie gândul! (Luni, 1 martie 2021, 17:21)

  Amerlocu [utilizator]

  Mai mare dragul să vezi ce produc mințile odihnite ale bruxellezilor.

  Dacă înțeleg eu bine, practic vrei să-l obligi pe angajator să publice date confidențiale despre plata angajaților săi. Și după aia se miră că inventivitatea și creativitatea în UE sunt undeva spre 0. Sau au fost tare șocați când au realizat în primăvara lui 2020, când cu începutul molimii, că în toată UE nu se mai produce nici măcar o singură butelie de oxigen pentru uz medicinal.

  Cu cât statul se bagă mai adânc în afacerile private și cu cât inventează mai multe reguli, cu atât mai mult scade competitivitatea acestora.Ăștia pustiiesc totul în jur mai rău ca năvălitorii tătari.
 • +3 (5 voturi)    
  "So you're saying" (Luni, 1 martie 2021, 17:28)

  cenzuratul [utilizator]

  Pour les fins connaisseurs...
 • +4 (4 voturi)    
  practic sa fie acelasi salariu la toti? (Luni, 1 martie 2021, 21:34)

  c.oameni [utilizator]

  "În cazul în care o companie va înregistra o diferență mai mare de 5% între salariile femeilor și bărbaților ce efectuează aceeași muncă, angajatorul va fi obligat să facă o „evaluare comună a plăților” cu reprezentanții muncitorilor și să corecteze diferențele"

  comunismul bruxelez... LOL
 • +3 (3 voturi)    
  Poate asa (Luni, 1 martie 2021, 23:27)

  lehamite [utilizator]

  vom afla ce salariu au amantele sefilor pripasite pe la departamentele HR, Protecția muncii, Contabilitate.. Sa vezi atunci circ și distracție.."discriminatele" vor vrea egalitate...


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...



Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.



powered by
developed by