Comisia Europeană vrea să pună capăt diferențelor de salarizare dintre femei și bărbați, intenționând să prezinte un plan cu reguli obligatorii pentru statele membre pentru a combate discriminarea pe bază de sex, relatează Politico.

Ursula von der LeyenFoto: Olivier HOSLET / AFP / Profimedia

Ideea din spatele propunerii este de a le oferi angajaților acces la informațiile privind grila de salarizare a companiei, datele urmând să fie defalcate pe tipul muncii și sex, și de a-i forța pe angajatori să remedieze diferențele de plată în cazul unor posturi similare.

Introducerea unor reguli obligatorii privind transparența salarizării a fost una din politicile prioritare anunțate de președintele Comisiei Europene Ursula von der Leyen, prima femeie aflată în fruntea executivului UE, care a promis să le introducă în primele 100 de zile de la preluarea funcției.

Comisia intenționează să prezinte planul în 4 martie, aproape un an mai târziu.

Documentul obținut de jurnaliștii de la Politico afirmă că „diferența de gen în salarizare” (gender pay gap) - definită drept diferența de salarizare între bărbați și femei pentru aceeași muncă - rămâne în medie de 14,1% la nivelul UE și că „transparența salarizării permite muncitorilor să depisteze și demonstreze posibile discriminări pe bază de sex”.

În prezent doar 10 țări membre ale blocului comunitar au adoptat legi privind transparența salarizării: Austria, Belgia, Danemarca, Germania, Spania, Finlanda, Franța, Italia, Portugalia și Suedia.

Alte două, Irlanda și Olanda, analizează ideea.

Dovezile privind eficacitatea unor asemenea politici sunt limitate dar o cercetare efectuată în Danemarca în 2006 a arătat că introducerea legii privind transparența salarizării a dus la diminuarea diferențelor salariale între femei și bărbați cu 13%.

Propunerea Comisiei va include mai multe obligații pentru companii și le va oferi salariaților dreptul de a cere ca angajatorul să le furnizeze informații despre nivelul veniturilor în comparație cu cel realizat în alte firme pe un post similar, informațiile urmând să fie defalcate în funcție de sex.

Ea ar interzice de asemenea angajatorilor să le ceară candidaților informații privind nivelul veniturilor realizate la locul de muncă actual în timpul interviului de angajare. De asemenea ar fi instituită obligația publicării salariului oferit pentru un post înainte de interviu.

Țările UE ar fi obligate să stabilească instrumente care să clasifice valoarea muncii în funcție de criterii precum abilitățile, educația, tipul sarcinilor și randamentul din timpul programului de muncă pentru a ajuta angajatorii să creeze sisteme de salarizare neutre față de sex.

Companiile cu peste 250 de angajați ar fi obligate să ofere informații detaliate cu privire la diferența de gen în salarizare însă propunerea stipulează că guvernele statelor membre ar putea decide să colecteze centralizat datele „pentru a limita posibila povară” a raportărilor pentru angajatori.

În cazul în care o companie va înregistra o diferență mai mare de 5% între salariile femeilor și bărbaților ce efectuează aceeași muncă, angajatorul va fi obligat să facă o „evaluare comună a plăților” cu reprezentanții muncitorilor și să corecteze diferențele, potrivit propunerii.

Angajatorii resping ideea că diferențele de salarizare s-ar datora discriminării, afirmând că acestea sunt cauzate de alți factori precum segregarea pieței muncii și se opun introducerii unor raportări obligatorii privind salariile.