Iranul a declarat duminică că nu consideră că este momentul „potrivit” pentru o reuniune informală privind acordul nuclear din 2015, propusă de Europa la care să participe și Statele Unite, relatează AFP.

Iran, exercitii militare in GolfFoto: AFP / Profimedia Images

„Având în vedere pozițiile și acțiunile recente ale Statelor Unite și ale celor trei țări europene (Franța, Regatul Unit, Germania, nota editorului), (Iranul) nu cunosideră momentul potrivit pentru organizarea reuniunii informale propuse de coordonatorul european” al acordului, a declarat Saeed Khatibzadeh, purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe iranian.

UE a propus în februarie o întâlnire informală între Iran și Statele Unite, pe care administrația președintelui SUA Joe Biden a acceptat-o ​​în principiu.

SUA au manifestat miercurea trecută o anumită nerăbdare faţă de absenţa unui răspuns din partea Iranului în ceea ce priveşte o posibilă întâlnire directă cu scopul de a lansa procesul de salvare a acordului nuclear iranian, notează AFP şi Reuters, potrivit Agerpres.

"Răbdarea noastră are limite", a declarat reporterilor purtătorul de cuvânt al diplomaţiei americane, Ned Price, întrebat de reporteri cât timp va rămâne pe masă oferta de dialog a SUA. Purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat a apreciat că revenirea la "constrângeri verificabile şi permanente asupra programului nuclear al Iranului" este "o provocare urgentă".

Executivul american a declarat recent că acceptă o invitaţie din partea europenilor pentru o viitoare întâlnire informală cu Iranul şi restul semnatarilor acordului din 2015 menit să împiedice Teheranul să se doteze cu bomba atomică.

Fostul președinte american Donald Trump a retras SUA din acord în 2018 și a impus din nou sancțiuni împotriva Iranului.