Iranul a cerut sâmbătă Irakului să-i identifice pe autorii recentelor atacuri împotriva ambasadei SUA şi a intereselor occidentale, apreciind că acestea au vizat afectarea relaţiilor iraniano-irakiene, transmite AFP, citată de Agerpres.

Luni, în direcţia ambasadei americane la Bagdad au fost trase rachete, care au căzut în apropiere. A fost vorba despre cel de-al treilea atac în decurs de o săptămână împotriva intereselor occidentale în Irak.

"Subliniem necesitatea ca guvernul irakian să-i identifice pe autorii acestor incidente. Ultimele atacuri sunt suspecte şi ar fi putut fi planificate în scopul de a aduce atingere relaţiilor iraniano-irakiene şi stabilităţii Irakului", a declarat şeful diplomaţiei iraniene, Mohammad Javad Zarif, citat într-un comunicat postat pe site-ul Ministerului de Externe.

El a discutat sâmbătă cu omologul irakian Fouad Hussein, aflat în vizită la Teheran, după raidurile americane care au vizat miliţii pro-iraniene în estul Siriei, în apropierea graniţei cu Irak.

Zarif a "condamnat atacul american împotriva forţelor irakiene în zonele frontaliere" irakiano-siriene, considerându-l "ilegal" şi o "încălcare a suveranităţii" ţării.

SUA au transmis că Iranul va fi considerat "responsabil de acţiunile acoliţilor săi care atacă americani" în Irak. Tirurile de rachete de luni nu au fost revendicate, însă Washingtonul le-a atribuit facţiunii Kataeb Hezbollah, membră a coaliţiei de paramilitari pro-Iran Hashd al-Shaabi (Forţele de mobilizare populară).