Tensiunile politice din Armenia continuă după ce liderii armatei au cerut demisia premierului Nikol Pashinyan și a cabinetului său, capitala Erevan fiind dominată în aceste zile de proteste pro și anti guvernamentale. La manifestațiile opoziției, demonstranții au reconstituit, simbolic, scena executării dictatorului român Nicolae Ceaușescu și a soției sale, Elena, relatează Open Caucasus Media.

Nikol PasinianFoto: Agerpres/AP

Punerea în scenă a execuției a avut loc în apropierea clădirii parlamentului, potrivit sursei citate.

Forțele armate din Armenia au cerut joi demisia premierului Nikol Pashinyan și a guvernului său. În replică, Pashinyan spune că în țară are loc o lovitură de stat.

Premierul s-a confruntat cu proteste de stradă și i-a fost cerută demisia, criticii săi acuzându-l că a gestionat în mod dezastruos conflictul sângeros dintre Ajerbaidjan și forțele armene pentru regiunea Nagorno-Karabah. Ei spun că este responsabil pentru ”umilirea” țării care a pierdut în acest conflict.

La scurt timp după ce premierul a transmis că se încearcă o lovitură de stat, acesta a dispus demiterea șefului Statului Major al Armatei. Președintele Armeniei, Armen Sarkissian, a refuzat însă să semneze decretul privind destituirea șefului armatei.

Pashinyan le-a cerut suporterilor săi să se strângă în centrul capitalei. La mai puțin de 1 km distanță, în Piața Libertății, s-au adunat însă și manifestanții care i-au cerut demisia.

În ciuda acestor tensiuni, demonstrațiile au fost relativ pașnice, iar cele două tabere nu au ajuns la o confruntare directă.

În timp ce premierul și-a încheiat mitingul vineri în jurul orei 19.00, liderii opoziției le-au cerut suporterilor să ocupe bulevardul Baghramyan, una dintre principalele artere ale capitalei, în zonă aflându-se și sediul Parlamentului.

Susținătorii Opoziției au ridicat baricade și corturi. Aici a avut loc și reconstituirea scenei executării lui Nicolae Ceaușescu.