Fostul suveran al Spaniei Juan Carlos, aflat în prezent în exil la Abu Dhabi şi care este vizat de mai multe anchete judiciare, a reuşit să-şi achite datoria la fisc în sumă de 4,4 milioane de euro datorită împrumuturilor primite de la mai mulţi prieteni, relatează sâmbătă media spaniole citate de AFP.

Fostul rege Juan Carlos al SpanieiFoto: Flickr

Este vorba de circa zece "binefăcători", în majoritate oameni de afaceri şi aristocraţi, care însă i-au acordat prietenului regal credite şi nu donaţii, acestea din urmă fiind impozitate cu 40%, potrivit El Pais şi El Mundo.

Unele din aceste împrumuturi au fost parafate la notar, pentru a evita problemele juridice. Un alt aspect rămâne problematic, semnalează El Pais, şi anume că Juan Carlos I, la cei 83 de ani ai săi, nu s-ar putea angaja la un credit pe termen lung decât dacă achitarea lui le-ar reveni moştenitorilor, după deces.

Or, fiecare din împrumuturile contractate, a căror sumă diferă de la un binefăcător la altul, prevede şi o dobândă (care poate fi 0%), precum şi un termen de rambursare. Avocatul regelui a anunţat vineri că Juan Carlos şi-a achitat datoria de 4.395.901,96 euro la fiscul spaniol. (Sursa: Agerpres)