Arabia Saudită a "respins în totalitate" vineri raportul serviciilor americane de informaţii care l-au acuzat pe prinţul moştenitor saudit, Mohammed bin Salman, că a "validat" asasinarea jurnalistului şi disidentului saudit Jamal Khashoggi în 2018, notează AFP, potrivit Agerpres.

"Guvernul Arabiei Saudite respinge în totalitate concluziile false şi prejudiciabile conţinute în raportul referitor la conducerea regatului şi nu le poate accepta sub nicio formă", a afirmat Ministerul de Externe într-un comunicat.

"Prinţul moştenitor al Arabiei Saudite a validat o operaţiune la Istanbul, în Turcia, pentru capturarea sau uciderea jurnalistului Jamal Khashoggi'', au scris serviciile americane de informaţii într-un raport declasificat la cererea preşedintelui SUA, Joe Biden, în timp ce predecesorul său Donald Trump l-a păstrat secret.

''Prinţul moştenitor îl considera pe Khashoggi ca pe o ameninţare la adresa regatului şi susţinea în general recurgerea la măsuri violente, dacă este necesar, pentru a-l reduce la tăcere'', au adăugat serviciile americane de informaţii.

Raportul american "conţine concluzii şi informaţii eronate", a adăugat ministerul saudit.

"Este cu adevărat regretabil faptul că acest raport, cu aceste concluzii nejustificate şi false, este publicat atunci când regatul a denunţat clar această crimă odioasă, iar liderii săi au luat măsurile necesare pentru a se asigura că o astfel de tragedie nu se va mai repeta niciodată", a continuat documentul Riadului.

"Regatul respinge orice decizie care aduce atingere conducerii, suveranităţii sale şi independenţei sistemului său judiciar", potrivit comunicatului.

În acelaşi timp, ministerul a reafirmat că "parteneriatul dintre Arabia Saudită şi Statele Unite este solid şi puternic şi se bazează pe decenii de respect mutual". "Sperăm că acest parteneriat va continua pe aceeaşi bază", a adăugat comunicatul Riadului, citat de AFP.