Statele Unite au anunţat vineri sancţiuni financiare împotriva unei unităţi de intervenţie specială şi a fostului număr doi al serviciilor saudite de informaţii, Ahmad Asiri, apropiaţi prinţului moştenitor al Arabiei Saudite, Mohammed bin Salman, pentru rolul lor în asasinarea jurnalistului Jamal Khashoggi, notează AFP, potrivit Agerpres.

Jamal KhashoggiFoto: Captura YouTube

Generalul Asiri, un militar influent, fusese pus sub acuzare, dar achitat de justiţia saudită. Justiţia turcă îl acuză la rândul său că este unul dintre cei care au ordonat uciderea jurnalistului saudit în octombrie 2018 în consulatul ţării sale la Istanbul.

El nu fusese sancţionat de administraţia fostului preşedinte american Donald Trump.

Sancţiunile au fost anunţate de Trezoreria SUA în urma publicării unui raport al serviciului american de informaţii care îl acuză pe prinţul moştenitor că a "validat" asasinarea jurnalistului.

Ele vizează, de asemenea, Forţa de intervenţie rapidă, prezentată în acest document ca o unitate de elită a Gărzii Regale însărcinată cu protecţia prinţului. Această unitate "răspunde doar" la ordinele lui Mohammed bin Salman, zis MBS, "şi a participat direct la operaţiuni anterioare împotriva unor disidenţi, în regat şi în străinătate", a scris serviciul american de informaţii.

Şapte dintre membrii săi au participat la echipa de comando care l-a ucis pe Jamal Khashoggi, potrivit raportului.

Forţa de intervenţie rapidă era supervizată de Saud al-Qahtani, fost consilier apropiat al lui MBS la curtea regală, de asemenea inculpat de justiţia din Turcia ca instigator al asasinatului, dar împotriva căruia instanţele saudite nu au reţinut nicio acuzaţie.

Saud al-Qahtani a primit deja interdicţia de a intra pe teritoriul american.

Dacă i-au sancţionat colaboratorii apropiaţi, Statele Unite nu au anunţat însă nicio sancţiune care să îl vizeze direct pe prinţul moştenitor saudit.