Ministrul japonez pentu emanciparea femeilor și egalitatea de gen s-a alăturat unui grup de parlamentari care se opun schimbării legale care le permite cuplurilor căsătorite să aibă nume diferite de familie, relatează BBC.

HotNews.roFoto: Hotnews

O lege din 1896 din Japonia spune că cuplurile trebuie să aibă același nume de familie.

Activiștii spun că legea este discriminatorie pentru că majoritatea cuplurilor ajung să poarte numele soțului.

Tamayo Marukawa a spus că opoziția sa față de schimbarea legii este o ”părere personală” care nu îi va afecta îndatoririle.

”Rolul meu este de a ajuta la crearea unui mediu în care publicul să-și aprofundeze discuțiile [pe această temă] ", a spus ea ca răspuns la o întrebare a unui parlamentar de opoziție săptămâna aceasta, potrivit ziarului Asahi Shimbun.

Dna Marukawa a fost una dintre cele 50 de persoane din Partidul Liberal Democrat (PLD) aflat la guvernare, care a semnat luna trecută o scrisoare prin care solicita membrilor să respingă în adunările lor locale o opinie scrisă care să favorizeze o schimbare de politică.

Opiniile scrise adoptate în adunările locale pot contribui la creșterea impulsului pentru dezbaterile din parlament.

Această problemă a fost ridicată anterior Curții Supreme în 2015. Cazul a fost introdus de trei femei individuale și un cuplu într-un parteneriat civil, care au susținut că legea este neconstituțională, discriminatorie și arhaică.

Dar instanța a menținut legea în forma din 1896, spunând că nu încalcă constituția.

Judecătorul Itsuro Terada a remarcat la acea vreme că printre japonezi exista deja o utilizare informală a numelor de dinainte de căsătorie. El a spus că depinde de parlamentari să decidă dacă adoptă o nouă legislație privind numele separate ale soților.

Dna Marukawa își folosește numele de familie de fată la locul de muncă, dar numele legal, adoptat prin căsătorie în documentele oficiale.