După ce a suspendat contracte de vânzare de armament în valoare de o jumătate de dolari către Arabia Saudită, echipa preşedintelui american Joe Biden ar putea schimba întreaga politică a SUA, permiţând numai livrarea de arme "defensive", arată surse ale agenţiei Reuters, potrivit

Joe Biden se adreseaza natiuniiFoto: Patrick Semansky / AFP / Profimedia Images

Agerpres.

Patru persoane care cunosc atitudinea noii administraţii de la Washington susţin că oficialii evaluează gama de echipamente militare şi instruirea furnizată armatei saudite, pentru a stabili ce anume poate fi considerat defensiv. Ar putea fi anulate acorduri din trecut care constituie ameninţări pentru drepturile omului; s-ar putea însă merge mai departe, prin limitarea obiectului contractelor viitoare.

O purtătoare de cuvânt a Departamentului de Stat american a declarat că "ne concentrăm asupra încheierii conflictului din Yemen, dar ne asigurăm în acelaşi timp că Arabia Saudită dispune de tot ce este necesar pentru a-şi apăra teritoriul şi poporul". Ea a adăugat că Biden a promis că va înceta sprijinul militar pentru campania militară condusă de saudiţi împotriva rebelilor Houthi.

Arabia Saudită are probleme grave legate de drepturile omului, dar este totodată şi unul din cei mai apropiaţi aliaţi ai Statelor Unite, reaminteşte Reuters.

Un funcţionar parlamentar la curent cu problema afirmă că oamenii preşedintelui "încearcă să afle care este delimitarea între arme ofensive şi material defensiv".

În termenii folosiţi de purtătoarea de cuvânt a Casei Albe, Jen Psaki, este pe cale să aibă loc o "recalibrare" a relaţiilor între Washington şi Riad.