Statele Unite au anunțat vineri restricții de viză pentru 76 de saudiți acuzați de „amenințarea disidenților în străinătate”, printre care și a jurnalistului saudit Jamal Khashoggi, ucis în octombrie 2018 în Turcia, relatează AFP.

Antony Blinken Foto: Captura Wikipedia

Aceste sancțiuni fac parte dintr-o nouă regulă, denumită de Departamentul de Stat al SUA „interdicția Khashoggi”, care vizează interzicerea intrării în Statele Unite a oricărei persoane acuzate că a atacat, în numele autorităților din țara sa, disidenți sau jurnaliști din străinătate, a declarat șeful diplomației americane Antony Blinken într-un comunicat.

Aceste măsuri au fost anunțate în urma publicării raportului serviciilor de informații americane care îl acuza pe prințul moștenitor saudit Mohammed ben Salman că a autorizat asasinarea lui Jamal Khashoggi.

Identitatea și funcțiile saudiților vizați de această primă serie de măsuri nu au fost dezvăluite.

"Jamal Khashoggi a plătit cu viața pentru a-și exprima opiniile", a spus Antony Blinken, explicând că dorește "să pedepsească statele care amenință și atacă jurnaliștii sau presupuși opozanți dincolo de granițele țările lor doar pentru că își exercită libertățile fundamentale".

"Am spus foarte clar că amenințările și atacurile extrateritoriale ale Arabiei Saudite împotriva activiștilor, disidenților și jurnaliștilor trebuie să înceteze", a insistat el. „Nu vor fi tolerate de Statele Unite”, a avertizat el.