Bărbați înarmați au răpit vineri peste 300 de eleve în orașul Jangebe din nord-vestul Nigeriei, fiind vorba despre al doilea atac de acest gen din această săptămână, relatează Reuters. "Bărbați necunoscuți au venit și au început să tragă la întâmplare, răpind fetele”, a precizat un oficial pentru Reuters, atacul având loc la miezul nopții, la o școală publică din oraș.

Nigeria Foto: Hotnews

Din informațiile de până acum rezultă că bărbații au venit cu mașinile și au luat fetele, însă o parte au luat-o pe jos, forțele de securitate cercetând zona în care s-a produs atacul.

UNICEF a precizat că peste 300 de fete ar fi fost răpite. "Suntem furioși și întristați din cauza unui nou atac brutal asupra elevelor din Nigeria”, a declarat Peter Hawkins, reprezentant al UNICEF în Nigeria. Poliția, armata și serviciile de informații au refuzat să comenteze.

De altfel, pe fondul creșterii numărului de militanți înarmați din nord-vest răpirile au devenit un fenomen endemic în cea mai populată țară africană. În spatele acestui fenomen s-ar afla chiar oficiali guvernamentali, însă guvernul neagă orice legătură cu eventuale cazuri de răscumpărare.

Săptămâna trecută, un bărbat înarmat a ucis un student în timpul unui nou atac la un internat din zona de nord, atac în cadrul căruia au fost răpite 42 de persoane, dintre care 27 elevi. Ostaticii nu au fost încă eliberați.

În decembrie, zeci de bărbați înarmați au răpit 344 de băieți în orașul Kankara, aceștia fiind eliberați după șase zile, însă guvernul a negat că ar fi fost plătită o răscumpărare.

Un alt caz este cel din 2018 când aripa Statului Islamic din Africa de Vest a răpit peste 100 de eleve, acestea fiind eliberate, cu excepția unei singure fete care era de religie creștină. Potrivit ONU, eliberarea a avut loc după ce a fost plătită o anumită sumă drept răscumpărare.

Cel mai celebru caz de răpire din ultimii ani este însă cel din aprilie 2014 când gruparea teroristă Boko Haram a răpit 276 de eleve, caz care a stârnit reacții la nivel internațional, o serie de lideri și personalități proeminente făcând apel la eliberarea fetelor.

În jur de 100 de fete sunt date dispărute până în ziua de azi, oficialii din servicii de securitate afirmând că acestea fie s-au alăturat grupării, fie au fost ucise. Restul fetelor au fost salvate de armată sau au fost eliberate în urma negocierilor dintre guvern și Boko Haram.