Șeful interimar al Poliției Capitoliului SUA, Yogananda Pittman, a avertizat joi că grupurile de ”miliții” implicate în insurecția din 6 ianuarie vor să "arunce în aer Capitoliul" și să "omoare cât mai mulți membri posibil" atunci când președintele Joe Biden se adresează Congresului, potrivit CNN.

Baricada a Garzii Nationale la CapitoliuFoto: Bryan Dozier / Shutterstock Editorial / Profimedia

Presat de parlamentarii din Cameră pentru a oferi o dată pentru înlăturarea gardurilor din sârmă ghimpată și alte măsuri de securitate îmbunătățite instalate după atacul de la Capitoliul SUA, Pittman a declarat că forțele de ordine rămân îngrijorate de amenințările grupurilor de extremă cunoscute.

„Știm că membrii grupurilor de miliție care au fost prezenți pe 6 ianuarie și-au exprimat dorința de a încerca să arunce în aer Capitoliul și să omoare cât mai mulți membri cu o legătură directă către discursul despre Starea națiunii", a declarat ea parlamentarilor în timpul audierii de joi cu privire la eșecurile de securitate legate de 6 ianuarie.

„Știm că insurecționiștii care au atacat Capitoliul nu erau interesați doar să atace membri ai Congresului și ofițeri”, a adăugat ea. „Au vrut să transmită națiunii un mesaj simbolic cu privire la cine se ocupă de acel proces legislativ”.

Este pentru prima dată cînd un reprezentant al legii a enumerat public amenințări specifice împotriva Capitoliului și a parlamentarilor legate de declarația preconizată a lui Biden înainte de o sesiune comună a Congresului.

Deși președinții nu transmit de obicei o dată oficială despre discursul privind Starea națiunii în primele luni de mandat, administrația lui Biden are în vedere un discurs la o sesiune comună a Congresului la sfârșitul acestui an, deși nu a fost identificată o dată specifică.

Pittman a refuzat să elaboreze un calendar pentru îndepărtarea gardurilor și trimiterea trupelor Gărzii Naționale care rămân în Washington înapoi în statele lor de origine, în ciuda apelurilor republicanilor de a reduce poziția de securitate din jurul Congresului.